Μπάιντεν: Ποιοι μετακόμισαν στον Λευκό Οίκο - Οι αλλαγές στο Οβάλ Γραφείο

Πόσα παιδιά και εγγόνια έχει ο νέος Πρόεδρος

To ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star από τη χθεσινή ορκωμοσία Μπάιντεν

Ενωτικός εμφανίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κατά τη χθεσινή του ομιλία στην ορκωμοσία, δεν αναφέρθηκε καθόλου στον προκάτοχό του, διαμηνύοντας ότι θα είναι «Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς».

«Το όνειρο της Δικαιοσύνης για όλους θα είναι εδώ. Φωνή επιβίωσης ακούγεται από τον πλανήτη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε φυλετικές διακρίσεις και εσωτερική τρομοκρατία. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Υπάρχει μία αλήθεια και πολλά ψέμματα. Ακούστηκαν πολλά επί πολλές εβδομάδες. Να υπερασπισθούμε την αλήθεια. Κατανοώ ότι υπάρχει ανησυχία για τις θέσεις εργασίας, για το μέλλον. Σας κατανοώ, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε σε φατρίες, πρέπει να σταματήσουμε τον εσωτερικό πόλεμο που μας χωρίζει σε μπλε και κόκκινους» ανέφερε χθες χαρακτηριστικά. 

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Στόχος μου η ενότητα»

Ο Τζο Μπάιντεν έπιασε δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα της Προεδρίας του, υπογράφοντας μια σειρά από προεδρικά διατάγματα και περνώντας το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του δε χρονοτριβεί και ασχολείται άμεσα με τα σημαντικά που αφορούν στη χώρα.

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση και ακυρώνει αποφάσεις του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράφει τα προεδρικά διατάγματα- φωτογραφία ΑΡ

Ανάμεσα στα προεδρικά διατάγματα είναι:

  • η έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας έτσι μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ
  • η ακύρωση της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Αποφάσισε μάλιστα, να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος.
  • για τον έλεγχο εξάπλωσης της πανδημίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια 
  • η παράταση του μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία
  • η κατάργηση σειράς μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως περιβαλλοντικά θέματα και ανάκληση της αδείας που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά
  • η κατάργηση του προηγούμενου διατάγματος του Τραμπ για τη μετανάστευση με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος πολιτών κυρίως μουσουλμανικών χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.

  • η διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό
  • για την αντιμετώπιση της φυλετικών ανισοτήτων, θα δοθεί εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους

Οι αλλαγές στη διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου

Αν και ο Τζο Μπάιντεν ήταν εξοικειωμένος με το Οβάλ Γραφείο, καθώς μπαινόβγαινε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την οκταετία 2009-2017, ως νέος Πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τη διακόσμηση του ιστορικού χώρου. Σε βίντεο που δημοσιεύει το Associated Press φαίνονται οι αλλαγές στο Οβάλ γραφείο, όπως οι τρυφερές οικογενειακές φωτογραφίες, τα πορτραίτα πρώην προέδρων αλλά και τα γλυπτά σημαντικών προσωπικοτήτων του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Δύο από τις προτομές που εμφανίζονται στο βίντεο ανήκουν στον ηγέτη του προαναφερόμενου κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και στη Ρόζα Πάρκς.

H προτομή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ - φωτογραφία ΑΡ

Επίσης διακρίνονται δύο ακόμη προτομές, μία του Αβραάμ Λίνκολν και μία του πρώην πρόεδρου Χάρι Τρούμαν. Ο Τρούμαν ήταν ο 33ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 1945 έως το 1953 και είχε υπηρετήσει προηγουμένως τη χώρα του ως αντιπρόεδρος, όπως και ο Μπάιντεν.

Ανάμεσα στις οικογενειακές φωτογραφίες του Μπάιντεν βρίσκουμε ακόμη μία προτομή: Απεικονίζει τον Σέζαρ Τσάβεζ, ακτιβιστή για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στη Λατινική Αμερική.

Στο βάθος διακρίνονται οι οικογενειακές φωτογραφίες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ - φωτογραφία ΑΡ

Στο βάθος διακρίνονται οι οικογενειακές φωτογραφίες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ - φωτογραφία ΑΡ

Πάνω από το τζάκι υπάρχουν πορτραίτα πρώην προέδρων και εθνοπατέρων των ΗΠΑ.

Σε μια βιβλιοθήκη είναι τοποθετημένο ένα σεληνιακό πέτρωμα, υπενθύμιση ίσως για τα επιτεύγματα των προηγούμενων γενεών, και κοντά του βρίσκεται ένα πορτραίτο του Βενιαμίν Φρανκλίνου.

Ποιοι θα είναι οι νέοι ένοικοι του Λευκού Οίκου

Η διαδικασία της μετακόμισης και της προετοιμασίας του Λευκού Οίκου είναι ιδιαίτερη, καθώς θα πρέπει να καθαριστεί, να απολυμανθεί και να διακοσμηθεί μέσα σε λίγες ώρες. Ο κάθε πρόεδρος και η οικογένειά του έχει τη δυνατότητα να επιλέγει έπιπλα από μια πλούσια συλλογή που ανήκουν στον Λευκό Οίκο. 

Στο Πρώτο Σπίτι της Αμερικής διανυκτέρευσε ήδη ο νέος Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα μετακομίσουν στην Ουάσινγκτον, σε δικά τους σπίτια, τα δύο παιδιά του προεδρικού ζεύγους με τις οικογένειές τους.

Τζιλ Μπάιντεν: Ποια είναι η νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε πατέρας τεσσάρων παιδιών: του Χάντερ, του Μπο, της Ναόμι και της Άσλεϊ. Η Ναόμι σε ηλικία μόλις ενός έτους έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκε επίσης η μητέρα της, πρώτη σύζυγος του Τζο Μπάιντεν. Με την πρώτη του σύζυγο είχε αποκτήσει επίσης δυο γιους του. Ο Μπο Μπάιντεν πέθανε πριν από λίγα χρόνια από καρκίνο στον εγκέφαλο. Η Άσλεϊ είναι το μόνο παιδί που έχει αποκτήσει με την Τζιλ Μπάιντεν.

O Μπο Μπάιντεν με τον εγγονό του, Μπο - φωτογραφία ΑΡ

Το προεδρικό ζεύγος έχει επίσης επτά εγγόνια. Ο Χάντερ Μπάιντεν έχει 5 παιδιά: τη Ναόμι, τη Φίνεγκαν, τη Μέσι. Το 2018 απέκτησε ένα αγοράκι, το οποίο αρχικά δεν αναγνώρισε και για το οποίο έφθασε στα δικαστήρια. Τελικά παραδέχθηκε ότι είναι βιολογικός πατέρας του μικρού, που ακόμη δεν έχει κάποιο όνομα. Πριν από 7 μήνες έγινε ξανά πατέρας με τη νέα του σύζυγο Μελίσα, απέκτησαν ένα αγοράκι που λέγεται ότι θα το ονομάσουν Μπο, από τον αδικοχαμένο αδελφό του.

Ο Μπο Μπάιντεν, που έφυγε από τη ζωή, έχει δύο παιδιά: τη 16χρονη Ναταλί και τον 14χρονο Ρόμπερτ.

Η διαφορετική αλλά εντυπωσιακή τελετή της ορκωμοσίας 

Μία παρέα αστέρων, ο Tom Hanks, ο Bruce Springsteen, η Katy Perry, η Jlo, η Lady Gaga γιόρτασαν στην Ουάσινγκτον την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν σε μία γιορτή χωρίς κοινό, που μεταδόθηκε από τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και έκλεισε με βροχή πυροτεχνημάτων.

Το σόου «Γιορτάζοντας την Αμερική» (Celebrating America) αντικατέστησε τις καθιερωμένες συναυλίες και χοροεσπερίδες λόγω της πανδημίας.

Στα 90 λεπτά της γιορτής εμφανίσθηκαν τραγουδιστές, αλλά και ένας ντελιβεράς, μία δασκάλα, ένας οκτάχρονος εθελοντής, ο Κάβανο Μπελ, καθώς η γιορτή τιμούσε τους άνδρες και τις γυναίκες της χώρας «που της έδωσαν δύναμη, που την κίνησαν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», εξήγησε ο οικοδεσπότης Τομ Χανκς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα,  τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ τίμησαν από κοινού την αμερικανική δημοκρατία.

Η βραδιά έκλεισε με το Firework της Katy Perry, που τραγούδησε κάτω από έναν ουρανό φωτισμένο από τα πυροτεχνήματα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top