Νέα γενετική θεραπεία καθυστερεί τη γήρανση

Οι δοκιμές δείχνουν ότι παρατείνει κατά περίπου 25% τη ζωή των ποντικιών

Κίνα - Γενετική Θεραπεία

Μια νέα γενετική θεραπεία που θα καθυστερεί τη γήρανση, αναπτύσσουν ερευνητές στην Κίνα, χρησιμοποιώντας για πειραματόζωα, τρωκτικά. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πράγματι η επέμβαση στο γονιδίωμα μπορεί να αναστρέψει ορισμένες από τις συνέπειες των γηρατειών (εμφάνιση και δύναμη), καθώς επίσης να παρατείνει κατά περίπου 25% τη ζωή των ποντικιών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ευελπιστούν κάποια στιγμή να εφαρμοστεί η εν λόγω μέθοδος και στους ανθρώπους. Βέβαια, η θεραπεία βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο και δεν ενδείκνυται για κλινικές δοκιμές. Αφού γίνουν πρώτα δοκιμές σε μεγάλα ζώα, θα ακολουθήσει η δοκιμή σε ανθρώπους.

Γιατροί της Ουχάν: «Μας ζήτησαν να πούμε ψέματα για τον κορωνοϊό»

Το γονίδιο που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στη γήρανση 

Η νέα τεχνική, που είναι παγκοσμίως πρωτοποριακή, εστιάζει στην απενεργοποίηση ενός γονιδίου (kat7), το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί στην κυτταρική γήρανση. Η αδρανοποίηση του γονιδίου γίνεται με τη βοήθεια της τεχνικής ακριβείας CRISPR/Cas9.

Οι ερευνητές ανάμεσα σε 10.000 γονίδια που μελέτησαν αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίζουν στη γήρανση των κυττάρων, κατέληξαν σε 100, εκ των οποίων το kat7 φαίνεται να συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο στο μηχανισμό της γήρανσης.

Eμπειρογνώμονες για πανδημία: Κίνα και ΠΟΥ έπρεπε να δράσουν ταχύτερα

Η κυτταρική γήρανση, μια κατάσταση μόνιμης αναστολής της ανάπτυξης ενός οργανισμού, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στη γήρανση ενός οργανισμού και ρυθμίζεται τόσο από γενετικούς, όσο και επιγενετικούς παράγοντες. Υπό διερεύνηση σε όλο τον κόσμο βρίσκονται πιθανά γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν καθοριστικά την όλη διαδικασία

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top