Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Παράλογες» οι δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ

«Ατυχές βήμα που υπονομεύει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών»

Το σχετικό με την υπόθεση ρεπορτάζ όπως προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star Σαββατοκύριακου 17/1/21

Την αντίδραση και του τουρκικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ, για το οποίο είπε πριν από μερικές μέρες σε συνέντευξή του στην εκπομπή «και εγένετο Ελλάς» του OPEN, ότι «δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποι του είναι άνθρωποι του πολέμου».

Παρόλο που η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε σε διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι ο σεβασμιότατος Ιερώνυμος δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από ακραίους φονταμενταλιστές, η Τουρκία προχώρησε σε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις «παράλογες» - όπως σημείωσε- δηλώσεις.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Απάντηση στην επίθεση του Τούρκου Ιμάμη

«Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις σχετικά με τη θρησκεία μας, που ανέφερε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Η μεγαλειώδης θρησκεία μας το Ισλάμ, είναι μία θρησκεία που έχει ως θεμέλια τη λογική της ανεκτικότητας και της συμπόνιας, που διασφαλίζουν τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Όταν στις παγκόσμιες συνθήκες πανδημίας που βιώνει όλος ο κόσμος, υπάρχει ανάγκη για προσπάθειες που αναπτύσσουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανεκτικότητας, είναι λυπηρό να απευθύνονται κατηγορίες στην ιερή μας θρησκεία. Όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη, σπέρνουν διχόνοια, αυτό συνιστά υπόδειγμα» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του αρχιεπισκόπου που εξωθούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, ταυτόχρονα δείχνουν το τρομακτικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η ισλαμοφοβία

«Ουσιαστικά αυτές οι κακοήθεις ιδέες είναι και οι αιτίες πίσω από την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι η δήλωση αυτή έγινε σε μία περίοδο πού γίνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες, είναι επίσης σημαντικό και αποτελεί ένα ατυχές βήμα που υπονομεύει τη διαδικασία» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι η δήλωση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε πρωτίστως την αντίδραση του Ανώτατου Ιμάμη της Τουρκίας και των μουφτήδων Ξάνθης και Διδυμοτείχου.Ο πρώτος κατηγόρησε τον Ιερώνυμο για συκοφαντίες που τροφοδοτούν το μίσος και τον ρατσισμό ενώ οι μουφτήδες έκαναν λόγο για προσβολή του θρησκευτικούς τους αισθήματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top