Έκτακτη συνεδρίαση από τον ΠΟΥ για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ανησυχία προκαλεί το τρίτο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο / Reuters

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία και εξαπλώνεται ταχύτερα. Η επιτροπή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει σήμερα με κύριο θέμα τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

Kακά μαντάτα από τον ΠΟΥ: Δεν προβλέπεται να επιτευχθεί ανοσία φέτος

H αναζωπύρωση του ιού πλήττει και την Κίνα, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, αλλά σήμερα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 στο έδαφός της από τον περσινό Μάιο.

Την ίδια ώρα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του ιού και το νοτιοαφρικανικό, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικά, εξαπλώνονται: ο αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί πλέον το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία ανέρχεται σε 50, ενώ αυτών στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική σε 20, υπολογίζει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται μάλλον των πραγματικών.

Νέο στέλεχος και στη Βραζιλία

Ένα τρίτο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, προερχόμενο από την Αμαζονία της Βραζιλίας, την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, αναλύεται και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος κάνει λόγο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στην Ιαπωνία

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, η οποία συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, συνεκλήθη τώρα δύο εβδομάδες νωρίτερα για να συζητήσει κυρίως γι'αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη.

Όταν ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν συστάσεις για τον ΠΟΥ και τις χώρες μέλη του οργανισμού, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top