Υπερψηφίστηκε η παραπομπή Τραμπ - H Γερουσία θα αποφασίσει αν θα καθαιρεθεί

Απίθανο σενάριο πάντως να γίνει πριν τη λήξη της θητείας του

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε απόψε ο πρώτος στην Ιστορία που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του, με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά. Μάλιστα, δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του.

Τραμπ: «Φλερτάρει» με την ιδέα να αποδώσει χάρη στον ίδιο και τα παιδιά του

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν θα αποπεμφθεί ή όχι, με την κατηγορία για «υποκίνηση ανταρσίας» για την εισβολή στο Καπιτώλιο, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, με ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν έκπληξη, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα. 

Τώρα, τον λόγο έχει η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί. Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

ΗΠΑ: Ο Πενς απέρριψε την 25η τροπολογία για την καθαίρεση του Τραμπ

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, απέρριψε της εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Kάποιοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κοιμήθηκαν στους διαδρόμους - ΑΡ

Kάποιοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κοιμήθηκαν στους διαδρόμους - ΑΡ

Στο μεταξύ, η Εθνοφρουρά παρακολουθεί στενά επί 24ώρου βάσης το αμερικανικό Καπιτώλιο, κι εκτός υπηρεσίας, σε σημείο που κάποιοι κοιμήθηκαν στους διαδρόμους και κάτω από την προτομή του στρατηγού Τζορτζ Ουάσιγκτον. Την ίδια ώρα, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίαζε για να εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου σε βάρος της αμερικανικής δημοκρατίας, όταν οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κτίριο.

Η παρουσία της Εθνοφρουράς είναι ισχυρή και τα μέλη της, ντυμένα με στολές παραλλαγής και κρατώντας τουφέκια, φυλάσσουν το εξωτερικό του κτιρίου, ενώ άλλα στοιχίζονται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Αν και οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του Κογκρέσου από τουλάχιστον την περασμένη Παρασκευή, πιο πριν δεν ήταν οπλισμένοι με τουφέκια. Ασπίδες και μάσκες αερίου στοιβάζονται στους διαδρόμους.

Επιπλέον, μια νέα περίφραξη και άλλα μέτρα ασφαλείας έχουν εγκατασταθεί περιμετρικά του κτιρίου. Ένας φράκτης ύψους 2 μέτρων έχει υψωθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και μεταλλικά κιγκλιδώματα έχουν τοποθετηθεί.

Έκκληση Τραμπ να μην υπάρξει βία και να ηρεμήσουν τα πνεύματα

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, όπως απειλούν ορισμένοι από αυτούς, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα.

Τραμπ: «​​​Γελοία η παραπομπή μου, όμως δε συνιστά κανένα κίνδυνο για μένα»

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά την παραπομπή του, ο Τραμπ ζητά «από όλους τους Αμερικανούς» να επικρατήσει ηρεμία.

Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους

«Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική. Καλώ όλους του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ», προσθέτει στην ανακοίνωση.

Επικεφαλής Ρεπουμπλικάνων : Ο Ντόναλντ Τραμπ «φέρει ευθύνη» αλλά θα ήταν «λάθος» η παραπομπή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τασσόμενος όμως ταυτόχρονα κατά της παραπομπής του.

«Ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών» είπε ο Κέβιν Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μακάρθι είπε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Πελόζι: Ο Τραμπ συνιστά «άμεσο κίνδυνο» για τη χώρα και «πρέπει να φύγει»

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα, η Βουλή, με ψήφους 221 υπέρ έναντι 203 κατά, ενέκρινε την πρόταση να συζητηθεί σήμερα η παραπομπή του Τραμπ. Ακολουθεί αργότερα νέα ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου.

Τι απέγιναν οι «εισβολείς» του Καπιτωλίου 

Ο 53χρονος υποστηρικτής του Τραμπ, Κρίστοφερ Στάντον Τζόρτζια, συνελήφθη έξω από το Καπιτώλιο. Πριν λίγες ώρες έδωσε τέλος στη ζωή του. Εκεί ήταν και ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στην Αθήνα, Κλίτ Κέλλερ . 

Ο άνδρας με την προβιά, γιός δικαστή της Νέας Υόρκης  αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολαρίων. Αντίθετα,ο Τσάκ Νόρις δεν ήταν στο Ναό της Δημοκρατίας. 

Επίσης, ηαμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε σήμερα έναν άνδρα που συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου και φορούσε ένα μπλουζάκι, όπου αναγραφόταν «Στρατόπεδο Άουσβιτς», με την εικόνα του να προκαλεί σοκ στην αμερικανική εβραϊκή κοινότητα.

Το FBI στη Βιρτζίνια συνέλαβε τον Ρόμπερτ Κιθ Πάκερ, κάτοικο του Νιούπορτ Νιους στην ίδια πολιτεία, που συνορεύει με την Ουάσιγκτον. Ο συλληφθείς κατηγορείται για βίαιη συμπεριφορά, διατάραξη της δημόσιας τάξης και παράνομη εισβολή στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Ακόμη, το FBI ανακοίνωσε  τη σύλληψη σήμερα ενός άλλου υπόπτου για τις βιαιοπραγίες στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, του Ντάγκλας Άλεν Σουίτ, που διαμένει στο Γκρίμστεντ, στη Βιρτζίνια. 

Τα προνόμια που θα χάσει ο Τραμπ αν καθαιρεθεί 

Σε περίπτωση καθαίρεσης του, ο Ντόναλντ Τράμπ:

  • δε θα έχει τη δυνατότητα να ξαναθέσει υποψηφιότητα το 2024
  • χάνει την προεδρική του σύνταξη 
  • και το προνόμιο για δωρεάν ταξίδια όπου και όποτε αυτός επιθυμεί εφόρου ζωής

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top