Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ «καίει» τα σχέδια της Τουρκίας

O εκνευρισμός Ερντογάν και οι αμερικανικές κυρώσεις που του κόβουν τα φτερά

Εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που «καίει» τα σχέδια της Τουρκίας έχει στα σκαριά η Ελλάδα , προκαλώντας εκνευρισμό στον Ερντογάν και τους αξιωματούχους του. Στο παζλ προστίθενται και οι αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες στερούν από τον σουλτάνο την υπεροπλία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ωστόσο η Τουρκία δε σταματά τις προκλήσεις, καθώς τώρα αμφισβητεί την ελληνική αρμοδιότητα ΝΑ της Κρήτης.

Η Ελλάδα από την πλευρά της θωρακίζει την εθνική της κυριαρχία. Εκτός από τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ, αναμένεται να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με τέσσερα αυστριακά τηλεχειριζόμενα μικρά μη επανδρωμένα ελικόπτερα UAS, τα οποία μπορούν να «σβήσουν» τα αντίστοιχα οπλισμένα τουρκικά UAV.

Στο Φαρμακονήσι και στους Λειψούς ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Το εξοπλιστικό μπαράζ της Ελλάδας έχει κάνει τους Τούρκους να βγάζουν αφρούς και να θέτουν συνεχώς θέμα  αποστρατικοποίησης των νησιών. Η ηχηρή απάντηση έρχεται από τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος επισκέφθηκε το  Φαρμακονήσι και τους Λειψούς.

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «H Aγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020»

Οι αμερικανικές κυρώσεις «κόβουν τα φτερά» του Ερντογάν 

Και όλα αυτά όταν οι ΗΠΑ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν πώς η εποχή της ανοχής στην αυθαιρεσία τελείωσε. Η αγκαλιά του Τραμπ δεν κατάφερε να τον σώσει από τις κυρώσεις, με τη Γερουσία να πετά στα σκουπίδια το βέτο του αμερικανού Προέδρου μπλοκάροντας την αναβάθμιση των F-16 και την αγορά των F-35. Έτσι, οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου θα γίνονται πια με δυσκολία.

«O κύριος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει τεράστια ζητήματα σε λίγο και στην οικονομία και στην αμυντική βιομηχανία. Πολλά κύρια οπλικά συστήματα της Τουρκίας και υποσυστήματα αυτών είναι αμερικανικής κατασκευής και έτσι χρειάζονται την αμερικανική άδεια είτε για να συντηρηθούν είτε για να μεταπωληθούν», εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γεώργιος Φίλης, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικής στο Ledra College της Λευκωσίας και καθηγητής Γεωστρατηγικής του ΕΚΠΑ.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του, θέλοντας να αποπροσανατολίσει το τουρκικό ακροατήριο χρησιμοποιεί ξανά την Αγιά Σοφιά. 

«Η νοοτροπία που μιλά συνεχώς για αρχές και δεν τις ακολουθεί εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας. Βλέπουμε τις αντανακλάσεις αυτής της κακοήθης νοοτροπίας σε πολλά θέματα, από το άνοιγμα της Αγιά Σοφιάς ως τζαμί μέχρι την δυσπεψία της μαντίλας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος πλέον ζει αποκομμένος και από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του. Ο λαός του πεινάει και εκείνος τον έβαλε να πληρώσει πάνω από 8 δις δολάρια για μία γέφυρα. 

Ο εκλεκτός του και αρχηγός του ψευδοκράτους, Τατάρ παραληρεί και απειλεί για δημιουργία τουρκικής λίμνης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλαιά Ανατολική Μεσόγειος. Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία σήμερα έχουν γίνει πιο ισχυρές με την Γαλάζια Πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top