Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ζητά ευθέως η Άγκυρα!

Τι διαμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ

Η Άγκυρα επιχειρεί μεθοδικά  να «γκριζάρει» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, κάνοντας «σημαία»  το αφήγημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και την αποστρατικοποίηση των νησιών. Σε αυτό το πλαίσιο οι Τούρκοι βάζουν στο τραπέζι την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ως προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Ντονμέζ: Θέλει αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης

Είναι κοινό μυστικό πως ο Ερντογάν επιδιώκει την πλήρη ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης από το 2017 αλλά και τη Συνθήκη των Παρισίων, με σκοπό να παρουσιάζει ως αμφισβητούμενα πάνω από 150 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο με τη φθηνή δικαιολογία ότι δήθεν δεν αναφέρονται ονομαστικά στη Συνθήκη. Τώρα δια στόματος Ντονμέζ ζητά την αναθεώρησή της, προκειμένου να ξεκινήσει τον διάλογο με τη χώρα μας.

«Υπήρξαν κάποιες Συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάνη. Όμως, πέρασαν εκατό χρόνια πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να κάτσουμε να τα συζητήσουμε να διαπραγματευτούμε. Ελπίζω να απαντήσουν θετικά στην πρότασή μας και να ξεκινήσουν οι διαπραγματευτικές επαφές με την Ελλάδα τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους» διαμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Ερντογάν για να δώσει το μήνυμα της επεκτατικής του πολιτικής έβγαλε φωτογραφία με τον Γκρίζο Λύκο, Μπαχτσελί  μπροστά σε ιστορικό πίνακα της Αγίας Σοφίας, καμαρώνοντας πως η μετατροπή της σε τζαμί ήταν δικό του κατόρθωμα.

Θέμα αποστρατικοποίησης εγείρει ο Ερντογάν με την επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης

Και όλα αυτά όταν η τουρκική οικονομία έχει φτάσει στα τάρταρα με τον βασικό μισθό να μειώνεται στα 300 ευρώ και ο κόσμος να μην μπορεί να αγοράσει ούτε ένα καρβέλι ψωμί. 

Την ίδια ώρα, νέο χαστούκι έρχεται από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν, καθώς η βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το βέτο του Τραμπ. Παρά τις προσπάθειες του απερχόμενου προέδρου να μην επιβληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στη χώρα του φίλου του Ερντογάν, η βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναμενόταν, πέταξε στα σκουπίδια το βέτο του. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει η Γερουσία, η οποία πριν από δύο εβδομάδες είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία (84-13) το νομοσχέδιο. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top