Brexit: Επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία

«Είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε με την ΕΕ»

Λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου επιτεύχθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκησαν εννέα μήνες. 

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για μια «ύστατη προσπάθεια»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, υπογράφτηκε «η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βάσει μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων που έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

Η εμπορική συμφωνία αφορά πολλά θέματα όπως η αλιεία και η αεροπορία και έχει έκταση 2.000 σελίδων. Επόμενο βήμα είναι η έγκρισή της απο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και από τα κοινοβούλια των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ. Την έγκρισή του πρέπει να δώσει και το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη διμερής εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές, καλύπτοντας συναλλαγές αξίας 668 δισ. στερλίνων το 2019. Εγγυάται επίσης ότι δεν δεσμευόμαστε από τους κανόνες της ΕΕ, δεν υπάρχει ρόλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ότι έχουν επιτευχθεί όλες οι βασικές κόκκινες γραμμές μας για την επιστροφή της κυριαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία την 1η Ιανουαρίου 2021» ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρόεδρος Κομισιόν: «Δίκαιη η συμφωνία»

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε στο σεβασμό των κανόνων της κοινής αγορά για να έχει πρόσβαση σε αυτή, περιλαμβανομένων ισχυρών κανόνων για ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού και μια συμφωνία για προβλεψιμότητα στο πεδίο της αλιείας.

Brexit: Τα τρία βασικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν οριστικοποίηση συμφωνίας

Επιπλέον η συμφωνία περιφρουρείται από ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης με κίνητρα για την τήρησή την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Συμφωνία προβλέπει εμπόριο με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις, αλλά και αναλυτικούς κανόνες στενής συνεργασίας σε ένα ευρύ θεματολόγιο.

«Για τον βρετανικό λαό η συμφωνία επιτυγχάνει τους στόχους του δημοψηφίσματος του 2016 και των εκλογών του 2019 και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Παρέχει συνέχεια τόσο στις βρετανικές όσο και στις οικονομίες της ΕΕ, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Καναλιού της Μάγχης να συνεχίσουν μια βαθιά και στενή εμπορική σχέση, σεβόμενοι πλήρως την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την κανονιστική αυτονομία της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης. 

Σάρλ Μισέλ: «Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου»

«Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Brexit: Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα θεμελιώνουν οι Βρετανοί πολίτες

«Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους. Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα», τόνισε ο Πρόεδρος.

«Αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως τους», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top