Brexit: Συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για την αφαίρεση των επίμαχων άρθρων

Μπαρνιέ: «Η EE δε θα θυσιάσει το μέλλον της»

Brexit

Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.

Brexit: Δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα θεμελιώνουν οι Βρετανοί πολίτες

Ο Μάικλ Γκόουβ, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι «υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία».

Πλέον, η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά  (Internal Market Bill) και δε θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill), ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν τη συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο.

Πώς μπορείς να εργαστείς ή να σπουδάσεις στην Αγγλία μετά την 1η Ιανουαρίου

Τι προβλέπει η συμφωνία για το Brexit

Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η αποχώρηση θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αίρει ένα βασικό εμπόδιο, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει εμπορική συμφωνία, εάν το Λονδίνο επέμενε στην αποξήλωση της συμφωνίας αποχώρησης.

Κερδίζοντας τις απώλειες  των τελευταίων ημερών, η στερλίνα ανέβηκε στο 1,3367 δολάριο, αλλά και έναντι του ευρώ.

Τι αναφέρει η συμφωνία για την Ιρλανδία

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην ΕΕ και την Βρετανία για τον τρόπο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία, με την επιβολή ελέγχων, ρυθμιστικού πλαισίου και γραφειοκρατικών διατυπώσεων στην περιοχή. 

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου και προλαμβάνει την επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας τη Βόρεια Ιρλανδία εντός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή η Βρετανία, θα αποχωρήσει πλήρως από την Ένωση.

Μπαρνιέ: «Η EE δε θα θυσιάσει το μέλλον της για να συνάψει μετά-Brexit εμπορική συμφωνί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα θυσιάσει ποτέ το μέλλον της για να συνάψει μετά-Brexit συμφωνία, με τίμημα υποχωρήσεις που θα έπλητταν την ενιαία αγορά της, προειδοποίησε σήμερα επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για την μελλοντική εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις τους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Δε θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον μας για μία στιγμή του παρόντος. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μας σημαίνει προϋποθέσεις», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά την ολοκλήρωση συνόδου των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τονίζοντας ότι υπάρχει «απόλυτη ενότητα» των 27 απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top