Έτοιμη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ

Τι δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ

έκτακτο

Έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία είναι η ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

«Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εξετάσουν το πώς επιθυμούν η ΕΕ να προχωρήσει σε σχέση με την Τουρκία, η οποία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς επιθετικές ενέργειες και την προκλητική ρητορική ,καθώς από την τελευταία συνεδρίαση των ηγετών τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

ΗΠΑ - Τουρκία: Άμεσες κυρώσεις για τους S400

Απαντώντας σε ερώτημα του STAR, σε σχέση με ενδεχόμενες νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς την Άγκυρα, ο Πρόεδρος απάντησε: «είμαι άνθρωπος του διαλόγου», αλλά επεσήμανε ότι «πρέπει να δουλέψουμε μαζί, χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό». 

Υπενθύμισε ότι έχει συνεργαστεί με όλα τα Κράτη Μέλη, έχει επικοινωνήσει με την Τουρκία και όλους τους παράγοντες στην περιοχή, εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο, αλλά “είδαμε τι έγινε από τότε” και στο τέλος του έτους οι 27 θα πρέπει να εξετάσουν τι σημαίνουν όλα αυτά και τι συνέπειες έχουν όλα αυτά.

Νωρίτερα απαντώντας σε έτερο ερώτημα, επεσήμανε ότι με την Τουρκία, «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να τελειώσει». 

Τουρκία: Σε διεθνή επαγρύπνιση κάλεσε ο Τζο Μπάιντεν

«Τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της πολυμέρειας  προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη όλα τα θέματα που έχουν προκύψει στη Μεσόγειο, οικονομικά, μεταναστευτικά, ενεργειακά, αλλά η προϋπόθεση ήταν η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το μη σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Από τον Οκτώβριο, τα πράγματα δεν ήταν και πολύ θετικά και είδαμε ότι υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική κατά κρατών μελών. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα με την Τουρκία αλλά βλέπουμε ότι δεν υπήρξε σημαντική θετική κινητικότητα», τόνισε.

Η δήλωση πραγματοποιήθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό του πρώτου έτους της θητείας του στην Προεδρία του  Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου.

Βέμπερ: Φτάνει πια με την Τουρκία - Να υπάρξουν κυρώσεις από την ΕΕ!

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη μάχη κατά του COVID-19, τις διεθνείς σχέσεις, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τους ορίζοντες που ανοίγονται για το 2021, περιλαμβανομένης της διατλαντικής σχέσης και του Brexit.

To σύνθημα του Προέδρου για την επόμενη χρονιά και τις μελλοντικές προκλήσεις είναι το «προχωρώντας με σιγουριά».

Το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία έθεσε ο Μητσοτάκης στον Μακρόν

Ο ίδιος υπενθύμισε την προτροπή του προκατόχου του, Ντ. Τουσκ, να κάνει το παν για τη διατήρηση της ενότητας των κρατών μελών.
Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε: «η εμπειρία επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου: η ενότητα, που έχουμε βρει σε πολλά δύσκολα θέματα, είναι το αποτέλεσμα ενός σχολαστικά προετοιμασμένου διαλόγου που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των απόψεων όλων».

Μέσα από μια επιλογή ομιλιών, ο Πρόεδρος επισήμανε οκτώ καθοριστικές στιγμές και εξηγεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρώτο έτος της θητείας του.

Υπενθύμισε ότι πήγε στα ελληνικά σύνορα με την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη: «μετά από περιστατικά που προκλήθηκαν από την Τουρκία στα ελληνικά σύνορα. Ο στόχος ήταν να δείξουμε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα στο πρόσωπο της απαράδεκτης εκμετάλλευσης των μεταναστών».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις. Η Λιβύη και η Συρία είναι κέντρα ανασφάλειας και αστάθειας. Η ελληνική και η κυπριακή κυριαρχία πιέζονται. Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται σοβαρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί στη θέσπιση στρατηγικής ευρωπαϊκής θέσης σε σχέση με την περιοχή. Έχω προτείνει τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως οι θαλάσσιες ζώνες, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση».
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top