Κορωνοϊός εμβόλιο: Πιθανή η αδειοδότηση τέλος του έτους ή αρχές του 2021

Τι αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 21 Νοεμβρίου πώς θα γίνει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων είναι πιθανή μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.

Κορωνοϊός: Τι σημαίνει η αποτελεσματικότητα που εμφανίζει το κάθε εμβόλιο

Ο EMA, με έδρα το Άμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό «πράσινο» φως δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Οξφόρδης

Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά τη δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

 

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Pfizer ίσως εγκριθεί στη Βρετανία σε λίγες ημέρες

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε email που απέστειλε ο EMA προς το AFP.

«Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει μία ταχεία διαδικασία που του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλεια και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις αυτά κατατεθούν, πριν ακόμη από την υποβολή αίτησης αδειοδότησης από τον κατασκευαστή. Τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna είναι τα τρία προγράμματα που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης από τον EMA.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top