Στο Φανάρι ο Μάικ Πομπέο- Συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Εκτός της ατζέντας του οι Τούρκοι αξιωματούχοι - Οργή της Άγκυρας

H συνάντηση Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι - βίντεο ΑΡ

Θερμή υποδοχή είχε στο Φανάρι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πομπέο - Αντιδράσεις από την Τουρκία

Μάικ Πομπέο- Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Μάικ Πομπέο- Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτογραφία ΑΡ)

Πριν συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, άναψαν κερί στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μαζί με τη σύζυγό του. Ο Πομπέο στάθηκε με σεβασμό για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά από την κολώνα της Φραγκελώσεως, εκεί που βασανίστηκε ο Ιησούς. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δε θα συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας. 

Στο Φανάρι ο Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του

Στο Φανάρι ο Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του - φωτογραφία ΑΡ

Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κράτησε μιάμιση ώρα. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ τη χαρακτήρισε «ιστορική», λέγοντας ότι συζήτησαν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι συζήτησαν και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Σημειώνεται ότι το State Department είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η σύντομη επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία θα είχε να κάνει με το ζήτημα των «θρησκευτικών ελευθεριών».

Ο Μάικ Πομπέο στη συνέχεια επισκέφθηκε το Τζαμί Ρουστέμ Πασά και τον Πρέσβη του Βατικανού Πάου Ράσσελ.

Επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία: Θα δει μόνο τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάξει τη στάση του.

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Μακρόν - Πομπέο στο Παρίσι

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top