Κορωνοϊός: Μακροχρόνια προβλήματα υγείας ακόμα και στους νέους

Τι δείχνει έρευνα που εκπονήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

χειρουργείο

Νέοι και προηγουμένως υγιείς άνθρωποι με συνεχιζόμενα συμπτώματα του Covid-19 δείχνουν σημάδια βλάβης, σε πολλά όργανα τέσσερις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με μελέτη.

Έρευνα - Βέλγιο: Τα παιδιά μολύνονται πιο συχνά απ'τον κορωνοϊό

Τα ευρήματα είναι ένα βήμα προς την απομάκρυνση των προβλημάτων και την ανάπτυξη θεραπειών, για μερικά από τα παράξενα και εκτεταμένα συμπτώματα που βιώνουν άτομα με «μακρά Covid», το οποίο πιστεύεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 60.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κόπωση, η δύσπνοια και ο πόνος είναι από τα πιο συχνά αναφερόμενα αποτελέσματα.

Την Κυριακή, το NHS ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει ένα δίκτυο περισσότερων από 40 εξειδικευμένων κλινικών Covid όπου ιατροί, νοσοκόμες και θεραπευτές θα αξιολογήσουν τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα των ασθενών.

Η μελέτη Coverscan στοχεύει στην αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης επίδρασης του Covid-19 στην υγεία των οργάνων σε περίπου 500 άτομα «χαμηλού κινδύνου», εκείνων που είναι σχετικά νέοι και χωρίς σοβαρά υποκείμενα νοσήματα για την υγεία, με συνεχή συμπτώματα Covid, μέσω ενός συνδυασμού σάρωσης μαγνητικής τομογραφίας, εξετάσεις αίματος, φυσικές μετρήσεις και διαδικτυακά ερωτηματολόγια.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τους πρώτους 200 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε έλεγχο υποδηλώνουν ότι σχεδόν το 70% έχει διαταραχές σε ένα ή περισσότερα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος και του παγκρέατος, τέσσερις μήνες μετά την αρχική τους ασθένεια.

Έρευνα: Τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο με κορωνοϊό

«Τα καλά νέα είναι ότι η βλάβη είναι ήπια, αλλά ακόμη και με έναν συντηρητικό φακό, υπάρχει κάποια βλάβη και στο 25% των ανθρώπων επηρεάζει δύο ή περισσότερα όργανα», δήλωσε η Amitava Banerjee, καρδιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής επιστήμης δεδομένων στο University College London.

Σε ορισμένες, αλλά όχι όλες, τις περιπτώσεις υπήρχε συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων των ανθρώπων και του σημείου της βλάβης του οργάνου. Για παράδειγμα, οι καρδιακές ή πνευμονικές διαταραχές συσχετίστηκαν με δύσπνοια, ενώ οι διαταραχές του ήπατος ή του παγκρέατος συσχετίστηκαν με γαστρεντερικά συμπτώματα.

Κορωνοϊός: 1 στους 5 ασθενείς θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή

«Υποστηρίζει την ιδέα ότι υπάρχει προσβολή σε επίπεδο οργάνου, και ενδεχομένως σε επίπεδο πολλών οργάνων, η οποία είναι ανιχνεύσιμη, και η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση τουλάχιστον μερικών από τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου», δήλωσε ο Μπανέρι.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι διαταραχές των οργάνων είναι η αιτία των συνεχιζόμενων συμπτωμάτων των ανθρώπων και τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από τους καθηγητές.

Ο Banerjee προειδοποίησε επίσης, ότι κανένας από τους ασθενείς δεν σαρώθηκε πριν από την ανάπτυξη του Covid-19, οπότε μερικοί από αυτούς μπορεί να είχαν υπάρχουσες διαταραχές, αν και αυτό είναι απίθανο δεδομένης της προηγούμενης καλής υγείας τους και της σχετικής νεότητας. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 44.

Θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και οι ερευνητές σαρώνουν επίσης άτομα που δεν είχαν Covid-19 ή έχουν βιώσει άλλες ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη. Προκαταρκτικά δεδομένα από ξεχωριστή μελέτη 58 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 βρήκαν επίσης ανωμαλίες στους πνεύμονες 60%, στα νεφρά 29%, στην καρδιά 26% και στο ήπαρ 10%, δύο έως τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, καθώς και αλλαγές ιστών σε μέρη του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top