Κορωνοϊός: Σε ποιες άλλες χώρες της Ευρώπης είναι κλειστά τα σχολεία

Tα παιδιά μολύνονται συχνότερα από τον ιό, σύμφωνα με νέες μελέτες

H Γαλλία αποφάσισε να κρατήσει ανοιχτά όλα τα σχολεία της χώρας, με καθηγητές και μαθητές να διαμαρτύρονται υπέρ του κλεισίματός τους - βίντεο Reuters

Παρά την προσπάθεια των κυβερνήσεων στις χώρες της Ευρώπης να αφήσουν ανοιχτά τα σχολεία κατά το δεύτερο lockdown, φαίνεται πως το ορμητικό δεύτερο κύμα της πανδημίας ανατρέπει τα σχέδια τους και πιέζει για νέα αυστηρά μέτρα. Την ίδια ώρα, νέες μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά μολύνονται συχνότερα από τον κορωνοϊό σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Κλειστά από σήμερα τα σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν δημοτικά – νηπιαγωγεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Λέβεν (Βέλγιο) που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, «τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον ιό απ' ό,τι αρχικά πιστευόταν» και παρόλο ότι τα σχολεία δε φαίνεται να είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάδοση του πρώτου κύματος, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μολύνσεων στο σχολείο. Ειδικοί επισημαίνουν πως έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση κατά την οποία «η λειτουργία του σχολείου καθίσταται δραστηριότητα υψηλού κινδύνου για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους παππούδες».

Πώς διαχειρίζεται όμως η Ευρώπη το θέμα των σχολείων – Σε ποιες χώρες παραμένουν ανοιχτά 

Γερμανία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές

Οι αρχές έχουν επιβάλλει ένα light lockdown για να ελέγξουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη Γερμανία. Μπαρ κι εστιατόρια έκλεισαν, ωστόσο τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν σε λειτουργία, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε την Παρασκευή πως «δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη χαλάρωση των μέτρων», υπογράμμισε ωστόσο ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για να κλείσουν τα σχολεία ή για να γίνονται περισσότερα μαθήματα διαδικτυακά έχουν πολλαπλασιασθεί. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας συζητούν νέα ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά, μεταξύ αυτών η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μέχρι σήμερα αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, σχεδιάζεται οι τάξεις να έχουν τους μισούς μαθητές, ώστε να επιτρέπεται η τήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Αυστρία: Κλείνουν και δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τρίτη, και μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη: περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα. Από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπεραμύνθηκε των μέτρων για τα σχολεία (μετάβαση στην τηλεκπαίδευση) στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown, τονίζοντας ότι είναι λάθος πως οι μαθητές δε μολύνονται, τη στιγμή που υπάρχουν «χιλιάδες» παιδιά και νέοι στην Αυστρία που έχουν μολυνθεί. Τα δευτεροβάθμια σχολεία είχαν ήδη περάσει στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και από αύριο ακολουθούν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Τσεχία: Οι μαθητές Α’ και Β’ δημοτικού επιστρέφουν στα σχολεία 

Η χώρα εξετάζει τη χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο και στο πλαίσιό τους οι αρχές της χώρας έχουν κλείσει τα σχολεία, τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια. Ισχύουν επίσης περιορισμοί στις συναθροίσεις και νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αυτή την εβδομάδα, συγκεκριμένα μεθαύριο, Τετάρτη, οι μαθητές των μικρότερων τάξεων (Πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού) αναμένεται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, αν και τα εστιατόρια, τα μη απαραίτητα καταστήματα, οι χώροι διασκέδασης και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά.

Η Τσεχία, όπως πολλές άλλες χώρες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη σχετικά καλά, αλλά έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα κατά το δεύτερο κύμα. Τα κρούσματα έχουν τώρα μειωθεί, ωστόσο η χώρα συνεχίζει να έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλή αριθμό θανάτων στην Ευρώπη στους 26,7 ανά 100.000.

Βρετανία: Ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια

ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα. Ωστόσο, αντίθετα από το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες κατασκευών και μεταποίησης να μείνουν ανοικτές και δεν έχει κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Σερβία: Κλειστά τα σχολεία εδώ και δύο εβδομάδες… και συνεχίζουν

Η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο από σήμερα όλων των εμπορικών κέντρων και των μη απαραίτητων καταστημάτων. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα οποία είχαν κλείσει πριν από δύο εβδομάδες, θα συνεχίσουν τα διαδικτυακά μαθήματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη.

Βέλγιο: Κορυφώθηκε το δεύτερο κύμα- Ανοίγουν τα σχολεία

Οι αρχές θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφθασε στην κορύφωσή του στη χώρα την περασμένη εβδομάδα και από σήμερα ξανανοίγουν τα σχολεία. Ωστόσο αποκλείουν προς το παρόν οποιαδήποτε άλλη χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της νέας καραντίνας που αποφασίσθηκε στις 30 Οκτωβρίου και για έξι εβδομάδες. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται τώρα εξ ολοκλήρου από απόσταση εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις.

Πολωνία: Κλειστά σχολεία και καταστήματα αλλά όχι καθολικό lockdown

Η χώρα επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσει τη μετάδοση της πανδημίας, ενώ ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί καραντίνα σε εθνικό επίπεδο. Στην Πολωνία όλα τα σχολεία λειτουργούν ήδη πλέον με τηλεδιδασκαλία, έχουν κλείσει τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα και έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.

Ιταλία: Aνοιχτά τα σχολεία, κλείνουν στις «κόκκινες ζώνες»

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται από χθες, Κυριακή, σε μερικό lockdown αφού οι περιφέρειες της Νάπολης (Καμπανία) και της Τοσκάνης χαρακτηρίσθηκαν «κόκκινες ζώνες».

Η Ιταλία, όπως και η Γαλλία, έχει αφήσει ανοιχτά τα σχολεία της. Ωστόσο, περιφέρειες με αυξημένο ιικό φορτίο επιλέγουν το κλείσιμό τους όπως η Μπαζιλικάτα της Ιταλίας, ο στην οποία τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top