Κορωνοϊός: Μεγαλύτερη η διασπορά σε εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια

Τι αναφέρει νέα μελέτη

Στιγμιότυπα από τη ζωή στην Ιταλία μετά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Video Reuters

Η Ευρώπη περνάει το δεύτερο και όπως φαίνεται πιο δύσκολο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τις χώρες να ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη καθολικά lockdown με σκοπό να περιορίσουν τη διασπορά του.

Την ίδια ώρα, νέα αμερικανική μελέτη έρχεται στο «φως» και τα στοιχεία τους επιβεβαιώνουν ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα σε κλειστούς χώρους όπου δε γίνεται η χρήση μάσκας. Συγκεκριμένα, η λειτουργία των εστιατορίων, καφέ, γυμναστηρίων, χώρων λατρείας και άλλων κλειστών χώρων συγχρωτισμού και στενών επαφών ενέχει δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ιδίως όταν κανείς δε φοράει μάσκα.

Τα αποτελέσματα με τη μείωση συγχρωτισμού

Η μεγάλη αραίωση των επισκεπτών σε αυτούς τους χώρους, σε περίπτωση επαναλειτουργίας, έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο. Για παράδειγμα, αν ένας χώρος δουλεύει με το 20% της δυναμικότητας του, εκτιμάται ότι οι μολύνσεις σε αυτόν μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%.

Η μελέτη

Οι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιούρε Λέσκοβετς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ενώ έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Η μελέτη, που αξιολόγησε στοιχεία κινητής τηλεφωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις 98 εκατομμυρίων Αμερικανών, εκτιμά ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού.

Το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους:

-    πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας,

-    πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο

-    πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα.

Το μοντέλο, που συνεκτιμά δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπει με τη βοήθεια εξισώσεων την πιθανότητα να συμβεί μια νέα μόλυνση σε οποιοδήποτε μέρος ή στιγμή.

Επίσης η μελέτη προβλέπει ότι, σε σχέση με τα άτομα υψηλότερου εισοδήματος, οι άνθρωποι με χαμηλότερα εισοδήματα κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, καθώς είναι συνήθως πιο δύσκολο να περιορίσουν την κινητικότητά τους για δουλειά ή για ψώνια.

Αντίθετα, οι πιο πλούσιοι μπορούν να κάνουν τηλεργασία ή ηλεκτρονικές αγορές, αποφεύγοντας να βγουν από το σπίτι. Επίσης οι φτωχότεροι τείνουν να επισκέπτονται μέρη μικρότερα και με περισσότερο κόσμο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσής τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top