Κορωνοϊός: Βρετανοί ερευνητές σκοπεύουν να μολύνουν εθελοντές με τον ιό

Ποιος ο σκοπός αυτής της νέας... περιέργης μεθόδου - Η διαδικασία

Στιγμιότυπα από εργαστήριο όπου ερευνάται η παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Video Reuters

Σε μια νέα μέθοδο σκοπεύουν να προχωρήσουν Βρετανοί ερευνητές, ώστε να δοθεί ώθηση στις έρευνες για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά του κορωνοϊού. Πώς σκοπεύουν να το κάνουν αυτό; Μολύνοντας με τον ιό εθελοντές.

Πούτιν: Εγκρίθηκε το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο και σύντομα και το τρίτο

Το πρώτο στάδιο και ο στόχος της έρευνας

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν, το πρώτο στάδιο του σχεδίου που διευθύνεται από το Imperial College του Λονδίνου, έγκειται στο να διερευνηθεί κατά πόσον είναι εφικτό να εκτεθούν στον κορωνοϊό υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 30 ετών, χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με το Imperial College, αυτή η αρχική φάση έχει στόχο να προσδιορισθεί η ποσότητα του ιού που προκαλεί συμπτώματα στους ανθρώπους.

Στη συνέχεια θα μελετηθεί «πώς τα εμβόλια λειτουργούν μέσα στο σώμα για να σταματήσουν ή να εμποδίσουν την Covid-19, θα εξετασθούν εν δυνάμει θεραπείες και θα μελετηθεί η ανοσολογική απάντηση» του οργανισμού.

Κορωνοϊός: Η ανακάλυψη 14χρονης που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των εθελοντών», υπογράμμισε ο δρ. Κρις Κίου, ο οποίος διεξάγει αυτές τις έρευνες στο τμήμα λοιμωδών νόσων του Imperial College του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας πως η ομάδα του διεξάγει τέτοιες μελέτες πάνω σε ιούς του αναπνευστικού εδώ και 10 χρόνια.

Πώς θα γίνει η μόλυνση – Όλη η προβλεπόμενη διαδικασία

Οι εθελοντές θα μολυνθούν από τη μύτη, τη «φυσική οδό» που ακολουθεί ο ιός.

Η μόλυνση με τον ιό θα γίνεται από τη μύτη. AP Images

«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των μελετών σε εθελοντές είναι ότι μπορούμε να δούμε κάθε εθελοντή με πολλή προσοχή, όχι μόνο στη διάρκεια της μόλυνσης, αλλά και πριν από τη μόλυνση και μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτό που συμβαίνει σε κάθε στάδιο, ακόμη και πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα», πρόσθεσε.

AstraZeneca: Η Ουάσινγκτον επενδύει σε θεραπεία κατά του κορωνοϊού

Οι εθελοντές θα πρέπει να παραμείνουν επί δυόμιση εβδομάδες, τόσο για να ληφθούν τα δείγματα και να παρακολουθηθεί η κατάστασή τους με πολλή φροντίδα, όσο και για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του κοινού.

Οι έρευνες αυτές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια τεράστια πηγή πληροφοριών, επιτρέπουν στους επιστήμονες να εργασθούν πάνω σ' έναν πολύ πιο μικρό αριθμό ασθενών σε σχέση με τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες εθελοντές.

Μόλις καθορισθούν οι παράμετροι του μοντέλου, μια φάση που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο, θα μπορέσουν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των εμβολίων, συνέχισε.

«Αρκετά αισιόδοξος», ο καθηγητής Όπενσο που συμμετέχει στο εν λόγω πείραμα, εκτιμά πως εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε περιορισμένη ποσότητα για τα πιο ευάλωτα άτομα στην αρχή της επόμενης χρονιάς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top