Καταγγέλουν το Instagram: Σε κοινή θέα emails και τηλέφωνα ανήλικων χρηστών

Η ΕΕ ανησυχεί για την προστασία δεδομένων

Instagram

Το Instagram διερευνάται από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) για τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων των ανήλικων χρηστών της πλατφόρμας.

Το Instagram απέτυχε να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα χρηστών κάτω των 18 ετών, καθώς οι διευθύνσεις emails και οι αριθμοί τηλεφώνων τους είναι προσβάσιμες σε όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η έρευνα προέκυψε ύστερα από καταγγελία του David Stier, ειδικού σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ο οποίος ανέλυσε τα προφίλ σχεδόν 200.000 χρηστών του Instagram σε όλο τον κόσμο. Υπολόγισε ότι για ένα χρόνο τουλάχιστον 60 εκατ. xρήστες κάτω των 18 ετών είχαν την δυνατότητα να μετατρέψουν τον λογαριασμό τους σε επαγγελματικό. Η μετατροπή αυτή απαιτεί από τους χρήστες να έχουν σε δημόσια θέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους, καθιστώντας τα ορατά σε όλους τους χρήστες της εφαρμογής.

Έρευνα: Ένα στα πέντε κορίτσια εγκαταλείπει τα social media

Σημειώνεται ότι το κατώτερο όριο ηλικίας για τη δημιουργία λογαριασμού στο Instagram είναι τα 13 έτη.

Το Facebook, που αποτελεί ιδιοκτήτρια εταιρεία του Instagram, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με τσουχτερό πρόστιμο εάν αποδειχθεί ότι παραβίασε νόμους περί ιδιωτικότητας.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, η οποία είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για την προστασία του δικαιώματος των ιδιωτών στο διαδικτυακό απόρρητο, ερευνά εάν η εφαρμογή έχει χρησιμοποιήσει επαρκείς μηχανισμούς για την προστασία των ανήλικων χρηστών του Ιnstagram. Επίσης, εξετάζεται εάν το Facebook σέβεται την Ευρωπαϊκή Ρύθμιση για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) όσον αφορά στη δημιουργία των προφίλ και των λογαριασμών της εφαρμογής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top