Έρευνα: Ένα στα πέντε κορίτσια εγκαταλείπει τα social media

Σε ποια εφαρμογή δέχονται συχνότερα επιθέσεις οι γυναίκες

Facebook app

Πολλά είναι τα νεαρά κορίτσια που εγκαταλείπουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς πέφτουν θύματα της «ιντερνετικής» παρενόχλησης, όπως έκανε γνωστό διεθνής έρευνα. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης για τα δικαιώματα των κοριτσιών Plan International, περίπου το 60% των γυναικών που είναι ενεργές στα social media, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και το Tik Tok, έχουν πέσει θύμα online κακοποίησης. 

ΕΛ.ΑΣ.: Οδηγίες για την προστασία ανηλίκων, την κακοποίηση και το διαδίκτυο

Ένα στα πέντε κορίτσια ή νεαρές γυναίκες έχει εγκαταλείψει ή περιορίσει τη χρήση της πλατφόρμας ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αφού έγινε στόχος. Μάλιστα, ορισμένες δηλώνουν ότι η παρενόχληση ξεκίνησε όταν ήταν σε ηλικία έως και οκτώ ετών. 

«Τα κορίτσια φιμώνονται από παρενοχλήσεις σε τοξικά επίπεδα», δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Anne-Birgitte Albrectsen.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 14.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες 15 έως 25 ετών σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σε ποια εφαρμογή δέχονται συχνότερα επιθέσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιθέσεις είναι πιο συχνές στο Facebook, όπου το 39% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έχουν παρενοχληθεί, και ακολουθεί το Instagram (23%), το WhatsApp (14%), το Snapchat (10%), το Twitter (9%) και το TikTok (6%).

Η οργάνωση που διεξήγαγε την έρευνα, αναμένεται να κοινοποιήσει τα αποτελέσματά της τόσο στις εταιρείες των social media όσο και σε βουλευτές σε όλον τον κόσμο, με σκοπό την αφύπνισή τους και την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των χρηστών. 

Αν και οι διεθνείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει μέτρα και εργαλεία για τον περιορισμό του διαδικτυακού bullying, αυτά φαίνεται πως δεν είναι αποτελεσματικά. 

Σχεδόν το 50% των κοριτσιών που έπεσαν θύματα κακοποίησης, έχουν απειληθεί με φυσική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με την έρευνα, την ίδια στιγμή που πολλά από αυτά δηλώνουν ότι η εν λόγω κακοποίηση τους προκάλεσε ψυχολογικά προβλήματα. Το 25% αισθάνθηκε ότι απειλείται η ασφάλειά του.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της οργάνωσης Plan International, ακτιβίστριες για την ισότητα των φύλων ή για ζητήματα της κοινότητας LGBT γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων και δέχονται απειλές για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους.

«Η απομάκρυνση των κοριτσιών από τους online χώρους τα αποδυναμώνει σε έναν όλο και περισσότερο ψηφιακό κόσμο και πλήττει την ικανότητά τους να είναι ορατά, να ακούγονται και να αναδεικνύονται σε leaders», δήλωσε η Anne-Birgitte Albrectsen.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top