Τουρκία: Ο Ερντογάν ενεργοποίησε τους ρωσικούς πυραύλους S400

Έγιναν δοκιμές σε ασκήσεις - Αυστηρό μήνυμα State Department

Ο Ερντογάν το 'πε και το 'κανε. Πάτησε το κουμπί και πυροδότησε τους πυραύλους S-400 σε περιοχή κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας έτσι τις πρώτες δοκιμές και δείχνοντας ότι δεν υπολογίζει τις συστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ενδιαφέρον του όμως είναι στραμμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού συνεχίζει να μας βομβαρδίζει με νέες απειλητικές Navtex, αφού από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου η Άγκυρα ανακοίνωσε τρεις διαφορετικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, σε τουρκικά όμως ύδατα.

State Department για Τουρκία: Παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις για S-400

Είχε προηγηθεί η ομοβροντία των δοκιμών των S-400 που έκανε τον Σουλτάνο να αισθάνεται παντοδύναμος. Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα βρίσκεται στη Σινώπη εδώ και δέκα ημέρες. Έχει βεληνεκές κοντά στα 400 χιλιόμετρα, άρα από τις ακτές της Σμύρνης καλύπτει και την Αττική, ενώ μπορεί να καταρρίψει ταυτόχρονα 16 εναέριους στόχους. 

Αυτή η κίνηση του Ερντογάν δεν αποκλείεται να τον φέρει αντιμέτωπο με τον φίλο του Τραμπ, καθώς αποτελεί ανοιχτή πρόκληση για τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η απόκτηση των S-400 ήταν ο λόγος που οι Αμερικανοί τον απείλησαν με κυρώσεις και τον πέταξαν από το πρόγραμμα των F-35 .

Νωρίτερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή έκανε γνωστό ότι η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των S-400, στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. «Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους» δήλωσε η ίδια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

State Department: Αν ισχύει θα είναι σοβαρές οι ενδεχόμενες συνέπειες

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα έστειλε το State Department για «ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες» στη σχέση ασφαλείας των ΗΠΑ με την Τουρκία, αν ενεργοποιηθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400.

«Αν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων S-400 ως ασύμβατη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», υπογράμμισε η εκπρόσωπος  του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top