Πώς η υγρασία ευνοεί τη μετάδοση του κορωνοϊού

Οι αφυγραντήρες μειώνουν τον κίνδυνο διασποράς

Κορωνοϊός

Ένας ιαπωνικός υπερυπολογιστής έδειξε ότι η υγρασία μπορεί να επηρεάσει πολύ την διασπορά των σωματιδίων του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας έτσι τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του σε συνθήκες υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η χρήση αφυγραντήρων μπορεί να βοηθάει στον περιορισμό των μολύνσεων σε περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι δυνατός ο αερισμός χώρων μέσω των παραθύρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον ερευνητικό κολοσσό Riken και από το πανεπιστήμιο του Κόμπε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προβάλουν την εκπομπή και την ροή των σωματιδίων του ιού από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί απο Covid-19 σε διάφορους εσωτερικούς χώρους. Από την ίδια έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι οι πλαστικές ασπίδες προσώπου δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με τις μάσκες για την πρόληψη της εξάπλωσης των σωματιδίων αερολύματος.

Κορωνοϊός: Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε 12 δισ. δολάρια για εμβόλια

Η μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του αέρα

Ειδικοί ατον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναθεώρησαν τις οδηγίες τους αυτό τον μήνα ανακοινώνοντας ότι το παθογόνο μικρόβιο μπορεί να παραμείνει στον αέρα για ώρες.

Η ερευνητική ομάδα του Riken χρησιμοποίησε στο παρελθόν τον υπερυπολογιστή Fugaku για να προσομοιώσει τις συνθήκες μετάδοσης του ιού μέσα στα τρένα, σε εργασιακούς χώρους και σε σχολικές τάξεις.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ανοίγοντας τα παράθυρα στα επιβατικά τρένα μειώνεται δύο με τρεις φορές η συγκέντρωση περιβαλλοντικών μικροβίων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top