Κύπρος: Η πρώτη παραίτηση μετά το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια»

Προσωπικούς λόγους επικαλέστηκε ο Κώστας Παμπαλλής

Την παραίτησή του από την θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής Πολιτογραφήσεων υπέβαλλε σήμερα ο Κώστας Παμπαλλής, ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε, με τη δημοσιοποίηση βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, για την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων». Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά πρόγραμμα, μέσω του οποίου άτομα με επιβαρυμένο ποινικό μητρώο μπορούσαν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και ως εκ τούτου κυπριακή ιθαγένεια. 

Σάλος στην Κύπρο: Τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» μετά τις αποκαλύψεις

Όπως γνωστοποίησε μέσω γραπτής δήλωσης ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, στην θέση του παραιτηθέντα διορίζεται η Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρος της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα:

«Μετά από την επιστολή παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του κ. Κώστα Παμπαλλή, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2020, από τη θέση του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής που διορίσθηκε με σκοπό τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων των κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αποφάσισα όπως στη θέση του διορίσω την κα Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρο της Επιτρoπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο νενομισμένος όρκος της κας Καλογήρου ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα δοθεί αμέσως μετά από τη δημοσίευση του σχετικού Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας».

Πως αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά από βίντεο που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο δείχνει τον Δημήτρη Συλλούρη, Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, να διαπραγματεύεται την πολιτογράφηση άνδρα, κινεζικής καταγωγής ο οποίος έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στον οποίο όπως ακούγεται θέλουν να δώσουν κυπριακή ιθαγένεια. 

Στο βίντεο εκτός των άλλων διακρίνονται οι Χριστάκης Τζιοβάννης, βουλευτής μέχρι πρότινος του ΑΚΕΛ και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης, να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας.  

Δύο δημοσιογράφοι του αραβικού καναλιού, οι οποίοι συμμετείχαν στο βίντεο, υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές και κατέγραψαν τον Πρόεδρο της Βουλής να επικαλείται την ιδιότητά του ζητώντας εχεμύθεια για το θέμα. 

Απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο, ζήτησαν Κύπριοι πολίτες οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Κυπριακό κοινοβούλιο, ενώ κλυδωνισμό προκαλεί βίντεο, στο οποίο δείχνει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προσέρχεται σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ και να απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην τον ρωτήσουν τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα. 
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top