Σάλος στην Κύπρο: Τέλος στα «χρυσά διαβατήρια» μετά τις αποκαλύψεις

H Koμισιόν εξετάζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου

Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο τις τελευταίες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα  για τα «χρυσά» διαβατήρια, που αφορούν στη διαδικασία απόκτησης της κυπριακής ιθαγένειας, μέσω του μέχρι τότε κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης.

Στο επίμαχο βίντεο δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους δυνητικούς επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτητές οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.  

Η απολογία του προέδρου της κυπριακής Βουλής

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης που «πρωταγωνιστεί» στο επίμαχο βίντεο απολογήθηκε που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ' τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ' επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διαβατήρια Κύπρος
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Φωτογραφία Eurokinissi

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό - και όχι μόνο - και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», δήλωσε.

«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», τόνισε.

Τέλος, κάλεσε όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του. 

H Koμισιόν εξετάζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου

Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος απόδοσης διαβατηρίων σε επενδυτές ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει, δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ, μετά και τις 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του Star Θάνος Αθανασίου, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ τόνισε τα εξής: «Παρατηρήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι εμπορεύονταν ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά οφέλη. Η Πρόεδρος von der Leyen ήταν σαφής όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».
 
«Η Κομισιόν έχει εκφράσει συχνά τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών, επίσης απευθείας με τις κυπριακές αρχές. Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο του κυπριακού συστήματος ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει», πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι «Γνωρίζουμε τις τελευταίες δηλώσεις της κυβέρνησης και αναμένουμε από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά αυτήν την υπόθεση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top