Μπορέλ: Σημαντική για την ΕΕ η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Τι απάντησε στο STAR για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας

Ζοζέπ Μπορέλ

Η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική για την ΕΕ και θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσιάζοντας στον Τύπο τις αποφάσεις των Υπουργών της ΕΕ.

Μπορέλ: Λυπηρή η νέα τουρκική Navtex - Να αναστραφεί το άνοιγμα Βαρωσίων

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε: «για το Βαρώσι και την πιο πρόσφατη NAVTEX που εκδόθηκε από την Τουρκία, είχαμε μια συζήτηση και ακούσαμε από τους συναδέλφους μας από την Ελλάδα και την Κύπρο για τα τελευταία γεγονότα. Θεωρούμε ότι το άνοιγμα του Βαρωσίου υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι Υπουργοί τόνισαν ότι τέτοιες ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις και πρέπει να αντιστραφούν. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού  να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Σήμερα είναι η ημέρα των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα στο νησί και μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι εκλογές - νομίζω ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος, εάν οι πληροφορίες μου είναι καλές - θα υποστηρίξουμε τα Ηνωμένα Έθνη  στο να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, που μπορεί να είναι το συνηθισμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση πολλών, πολλών θεμάτων.
Θεωρούμε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στην εξεύρεση λύσεων και όχι να έχει αρνητική συμπεριφορά. Η τελευταία ανακοίνωση Navtex από την Τουρκία που επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου είναι επίσης λυπηρή. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις αντί να συμβάλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, που ζητούσαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα συνεχίσουμε να τις ζητάμε», κατέληξε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα του STAR για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε τα εξής:

«Λοιπόν, προσωπικά δεν ξέρω. Γνωρίζω ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προπαρασκευαστική διαδικασία, υπάρχουν επαφές σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων. Δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα. Αλλά ξέρω ότι τουλάχιστον χθες έγιναν προπαρασκευαστικές συνομιλίες. Αναρωτιέμαι τι πρόκειται να συμβεί μετά την ανακοίνωση της Navtex από την Τουρκία. Δεν πρόκειται να βοηθήσει σίγουρα. Αλλά ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί παρόλα αυτά».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top