Στο συμβούλιο των «27» το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Ορούτς Ρέις

Πού αναμένεται να τεθεί ζήτημα κυρώσεων

Ορούτς Ρέις

O διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας, η κατάσταση στη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Βενεζουέλα, αλλά και οι κυρώσεις για την υπόθεση της δηλητηρίασης Ναβάλνι, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) της ΕΕ σήμερα στο Λουξεμβούργο με φυσική παρουσία.

ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex: Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή

Όπως έγινε γνωστό αναμένεται να τεθεί το ζήτημα κυρώσεων για πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση Ναβάλνι, αλλά και η επέκταστη του καταλόγου κυρώσεων για τις εκλογές βίας - νοθείας στη Λευκορωσία. 

Της συνόδου, που ξεκίνησε στις 09:00 τοπική ώρα, προεδρεύει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορρέλ, και όπως αναμένεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα ενημερώσει του ομολόγους του για τη νέα επιχείρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του «ανοίγματος» τμήματος της παραλίας Βαρωσίων. 

Νωρίτερα κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το ΣΕΥ έκανε λόγο για μια «παράτολμη και απερίσκεπτη μανούβρα υποστήριξης ενός εκ των υποψηφίων για τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, οι 27 εκτιμούν ότι «αυτή κίνηση αντίκειται στο status quo και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και υπενθύμισε ότι «ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει τοποθετήθεί δημόσια για αυτό το θέμα». Επιπλέον, ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε: «όπως ξέρετε την Κυριακή είναι και οι εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα». «Αναμένεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα μας ενημερώσει για το θέμα” και σημείωσε πως «οι 27 θα εξετάσουν και θα εκτιμήσουν την κατάσταση».

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex στις νέες έρευνες του Oruc Reis

Την ίδια ώρα, ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Πήτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ «παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις» για την Τουρκία, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας ναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά, νότια της Σκύρου.

«Όσον αφορά τη νέα navtex, πάλι, χωρίς να σχολιάζουμε κάθε κίνηση και κάθε απόφαση ή ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της ΕΕ παρακολουθούν. Παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δράσεις που αναλαμβάνει η Τουρκία. Και τα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν πολύ σαφή στα συμπεράσματά τους που αποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αυτό που εμείς ως ΕΕ περιμένουμε είναι η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και η δημιουργία συνθηκών και η συμμετοχή σε εποικοδομητικό θετικό διάλογο. Έτσι, τα κράτη μέλη της ΕΕ παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top