ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex: Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή

Τούρκος υπ. Ενέργειας: «Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε για έρευνες στη Μεσόγειο»

Ξανά το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βγάζει η Άγκυρα, δυναμιτίζοντας τις διερευνητικές επαφές.

Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου.

To υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, εκδίδοντας μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Η Αθήνα καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και ξεκαθαρίζει πως «η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Το Ορούς Ρέις ξεκίνησε για έρευνες στη Μεσόγειο

Το Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε τις έρευνές του και ξεκίνησε για έρευνες στην Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. 

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός αναφέρει: «Η συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Ορούτς Ρέις ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε». 

Σύμφωνα με την εφημερίδας Μιλλιέτ το Ορούτς Ρέις αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής από το λιμάνι της Αττάλειας έπειτα από την έκδοση της νέας NAVTEX. Αργά το βράδυ αγκυροβόλησε ανοιχτά του Ντεμρέ της Αττάλειας μαζί με τις δύο φρεγάτες που το συνοδεύουν. Το πρωί οι δύο φρεγάτες μετακινήθηκαν ανοιχτά της Κέκοβα στην Αττάλεια και αναμένουν εκεί. 

Ξανά στο Καστελόριζο το Oruc Reis

Η Navtex βγήκε το βράδυ της Κυριακής, στις 23:50, και είναι 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Δένδιας για Τουρκία: Περιμένουμε ακόμη την ημερομηνία για διερευνητικές 

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και τη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα, συμφωνώντας να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.

Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιείται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, στο οποίο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, ύστερα από το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top