Βραβεία Νόμπελ: Στην ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Αμερικανίδα έχει τιμηθεί και με Βραβείο Πούλιτζερ

Στην Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ (Louise Glück) απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας που απονέμει το βραβείο, το Νόμπελ Λογοτεχνίας φέτος απονέμεται στην 77χρονη ποιήτρια με την «χαρακτηριστική ποιητική φωνή της που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία».

Βραβεία Νόμπελ: Σε δύο γυναίκες γενετίστριες το Νόμπελ Χημείας

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (958.000 ευρώ).

Τρεις οι νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2020 - Ανάμεσά τους μία γυναίκα

Το έργο της 

H Louise Glück γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη, ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέττης και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η παιδική ηλικία και η οικογενειακή ζωή, η στενή σχέση ανάμεσα στους γονείς και τους αδελφούς και τις αδελφές αποτελούν κεντρική θεματική στο έργο της.  «Averno» (2006) είναι ο τίτλος της κορυφαίας ποιητικής συλλογής της, μιας οραματικής ερμηνείας του μύθου της καθόδου της Περσεφόνης στον κάτω κόσμο ως αιχμάλωτης του Άδη, του θεού του θανάτου. Ένα άλλο θεαματικό επίτευγμά της είναι η τελευταία συλλογή της με τίτλο «Πιστή κι ενάρετη νύχτα». 

Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες της γενιάς της και έχει τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις και βραβεία. Ενδεικτικά, το 1992 της απονεμήθηκε το Βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris», το 1999 το πολύ τιμητικό Βραβείο Μπόλλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova». Το 2003 χρίσθηκε 12η «Poet Laureate» της Αμερικής. Στις 19 Νοεμβρίου 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top