Τρεις οι νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2020 - Ανάμεσά τους μία γυναίκα

Ποιοι επιστήμονες βραβεύτηκαν

H ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα του ιδρύματος, Gοran Hansson- βίντεο Reuters

Οι επιστήμονες Roger Penrose, Reinhard Genzel και Andrea Ghez είναι οι νικητές που μοιράζονται το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020.

Ο Roger Penrose γεννηθείς το 1931 στο Ηνωμένο Βασίλειο τιμάται φέτος με το Νόμπελ Φυσικής «για την ανακάλυψή του ότι ο σχηματισμός μαύρων οπών αποτελεί μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας».

Roger Penrose (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το υπόλοιπο «μισό» βραβείο ανήκει στους: Reinhard Genzel -γεννημένος το 1952 στη Γερμανία- και τη Andrea Ghez -γεννημένη το 1965 στις ΗΠΑ- οι οποίοι βραβεύτηκαν «για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας».

Reinhard Genzel (Γερμανία)

Andrea Ghez (ΗΠΑ) 

Νόμπελ Φυσικής σε τρεις κοσμολόγους για την κατανόηση του σύμπαντος

 

Η ιστορία των βραβείων Νόμπελ Φυσικής από το 1901 μέχρι σήμερα

Από το 1901 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 113 Νόμπελ Φυσικής. Μόνο έξι χρονιές δεν έχει δοθεί βραβείο Φυσικής, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων τον προηγούμενο αιώνα.

Από τα 113 Νόμπελ έως τώρα, τα 47 έχουν δοθεί σε έναν επιστήμονα, τα 32 έχουν μοιραστεί δύο Νομπελίστες, ενώ τα υπόλοιπα 34 έχουν δοθεί σε τρεις ταυτόχρονα. Συνολικά, το Νόμπελ Φυσικής έχουν πάρει 212 επιστήμονες, εκ των οποίων ένας -ο Τζον Μπάρντιν- είναι ο μοναδικός που το έχει πάρει δύο φορές, το 1956 και το 1972.

Ο νεότερος Νομπελίστας ήταν 25 ετών, ο Λόρενς Μπραγκ που το πήρε το 1915 μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο γηραιότερος 96 ετών, ο 'Αρθουρ 'Ασκιν, το 2018.

Ελάχιστες φορές που το Νόμπελ Φυσικής έχει δοθεί σε γυναίκα

Το Νόμπελ Φυσικής έχει δοθεί σε γυναίκα ελάχιστες φορές. Το 1903 (στη Μαρί Κιουρί, που πήρε και το Νόμπελ Χημείας το 1911), το 1963 (Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ) και το 2018 στη Ντόνα Στρίκλαντ μετά από 55 χρόνια που είχε να δοθεί σε γυναίκα. Μία φορά το Νόμπελ Φυσικής πήρε παντρεμένο ζευγάρι, η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί το 1903. 

Nόμπελ Φυσικής: Μια γυναίκα μεταξύ των τριών νικητών μετά από 55 χρόνια

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top