Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας: Σε τρεις ερευνητές το φετινό βραβείο

Ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C

Ερευνητής σε εργαστήριο

Σε τρεις ερευνητές απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Συγκεκριμένα το βραβείο παίρνουν οι Χάρβεϊ Άλτερ, Μάικλ Χάφτον και Τσαρλς Ράις για την ανακάλυψη του ιού της Ηπατίτιδας C. 

Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας: Νικητές δύο Βρετανοί και ένας Αμερικανός

Το βραβείο συνοδεύεται και από το ποσό των 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ενώ είναι το 111 στη σειρά βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας, από το ξεκίνημα του θεσμού το 1901.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανοίγει και ο χορός της απονομής των Νόμπελ, καθώς το Νόμπελ Φυσικής ανακοινώνεται αύριο Τρίτη, το Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη, το Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης. Ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου. 

Οι τρεις επιστήμονες επιβραβεύονται για την "αποφασιστική συμβολή" τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας, "ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος".

Το 80% των ανθρώπων που ζουν με Ηπατίτιδα C δεν το γνωρίζουν

Σύμφωνα με στοιχεία υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού της Ηπατίτιδας C, ενώ χάρη στις σημαντικές ανακαλύψεις των τριών αυτών σπουδαίων επιστημόνων ο ιός της Ηπατίτιδας C είναι αντιμετωπίσιμος με την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top