Ν. Κορέα: Δεν έπεισε η «συγγνώμη» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Για τον θάνατο του Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου

Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Νότια Κορέα κάλεσε το Σάββατο τη Βόρεια Κορέα να ερευνήσει περαιτέρω τον θάνατο από πυρά βορειοκορεατών στρατιωτών ενός αξιωματούχου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αλιευμάτων και πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας από τις δύο πλευρές, καθώς αυξάνεται η οργή της κοινής γνώμης για τον φόνο.

Η κίνηση αυτή έγινε καθώς η συγγνώμη που ζήτησε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι πολύ ασυνήθιστο, φαίνεται πως δεν κατάφερε να κατευνάσει τις επικρίσεις για τον χειρισμό του επεισοδίου από την κυβέρνηση του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν.

Βόρεια Κορέα: Εμφανίστηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τις φήμες ότι ήταν σε κώμα

Έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας χθες, Παρασκευή, το βράδυ, από το γραφείο της νοτιοκορεατικής προεδρίας ανακοινώθηκε πως θα ζητηθεί η διενέργεια κοινής έρευνας με τη Βόρεια Κορέα για την υπόθεση, εφόσον χρειαστεί, προσθέτοντας πως υπάρχουν κενά στις αφηγήσεις από τις δύο πλευρές για το επεισόδιο.

Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως βορειοκορεάτες στρατιώτες σκότωσαν τον άνδρα, περιέλουσαν το πτώμα του με βενζίνη και το έκαψαν κοντά στο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

Όμως η βορειοκορεατική κυβέρνηση ανέφερε σε μήνυμά της χθες, Παρασκευή, πως οι στρατιώτες της πυροβόλησαν τον «παράνομο εισβολέα» και αρνήθηκε ότι έκαψαν το πτώμα του.

Η Πιονγκγιάνγκ αναφέρει στην επιστολή αυτή, στην οποία ο Κιμ ζητάει συγγνώμη επειδή απογοήτευσε τον ομόλογό του Μουν Τζε-ιν και τον νοτιοκορεατικό λαό, πως οι βορειοκορεάτες στρατιώτες πυροβόλησαν δέκα φορές εναντίον του νοτιοκορεάτη αξιωματούχου, ο οποίος είχε «εισβάλει παράνομα» στα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα και δεν ήταν πλέον ορατός μετά τα πυρά.

Οι βορειοκορεάτες στρατιωτικοί έβαλαν στη συνέχεια φωτιά στο πλεούμενο, με το οποίο είχε φθάσει ο Νοτιοκορεάτης και το οποίο ήταν γεμάτο αίματα, συμμορφούμενοι με τους ισχύοντες κανόνες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για την Covid-19, αναφέρεται στη βορειοκορεατική επιστολή.

Το μεγαλύτερο κόμμα της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα πως η συγγνώμη του Κιμ δεν είναι αληθινή και κάλεσε την κυβέρνηση του Μουν να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αξιωματούχος του νοτικορεατικού υπουργείου αλιευμάτων αναφέρθηκε ως αγνοούμενος ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία σε σκάφος του υπουργείου κοντά στο νησί Γεονπιεονγκντό, κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Νότιας Κορέας.

Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν πως ο άνδρας επιχείρησε προφανώς να αποσκιρτήσει στη Βόρεια Κορέα, αλλά ο αδελφός του απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο και είπε πως του είχε συμβεί μάλλον κάποιο ατύχημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top