Τασμανία: Απελευθερώθηκαν 70 φάλαινες - Αγώνας διάσωσης για ακόμα 20

Θλιβερός απολογισμός: Οι νεκρές φάλαινες ανέρχονται στις 380

Η σκληρή μάχη που δίνουν οι διασώστες για τις 470 φάλαινες - πιλότους που εξόκειλαν σε ακτή της Τασμανίας συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής, 70 φάλαινες ελευθερώθηκαν και επέστρεψαν πίσω στον ωκεανό, ενώ οι διασώστες παραμένουν αισιόδοξοι για τον απεγκλωβισμό των υπόλοιπων 20 φαλαινών που παραμένουν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι από τον συνολικό αριθμό των 470 φαλαινών που εντοπίστηκαν, οι 380 είναι νεκρές.

Το έργο των διασωστών είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς υπήρξαν φάλαινες που έδειξαν να αντιστέκονται ή που επέστρεψαν πίσω στο παγιδευμένο κοπάδι μετά την απελευθέρωσή τους.

Οι επιστήμονες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ευθανασίας για τουλάχιστον τέσσερις φάλαινες που δείχνουν να υποφέρουν. 

Το επίκεντρο της έρευνας στρέφεται στη διάσωση των 20 φαλαινών που βρίσκονται στο σημείο, οι οποίες φαίνεται πως είναι ζωντανές.

Ταυτόχρονα, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για τους ειδικούς ο τρόπος με τον οποίο θα απομακρύνουν τα 380 νεκρά κήτη. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, διότι αν αφεθούν στο σημείο θα προκαλέσουν μόλυνση στον κόλπο και θα προσελκύσουν καρχαρίες.

Τασμανία: Νεκρές 380 φάλαινες που εξόκειλαν σε ακτή

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά εντοπίστηκαν 270 φάλαινες να επιπλέουν στα ρηχά νερά της ακτής, ενώ αργότερα εντοπίστηκαν άλλες 200, οι οποίες φαίνεται πως άνηκαν στο ίδιο κοπάδι. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 60 άτομα, μεταξύ αυτών επιστήμονες, αστυνομικοί, εθελοντές και ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής.

Ο λόγος για τον οποίο οι φάλαινες εξόκειλαν παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο Κρις Κάρλιον, το επικρατέστερο σενάριο αφορά κάποιο πρόβλημα ή τραυματισμό που αντιμετώπισαν ορισμένες φάλαινες, με το υπόλοιπο κοπάδι να τις ακολουθεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top