Γερμανία: «Παράλυση» του δημόσιου τομέα από τις απεργίες σήμερα και αύριο

Το μεγαλύτερο συνδικάτο διεκδικεί αυξήσεις των αποδοχών

Γερμανία διαδήλωση

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία νοσοκομείων, παιδικών σταθμών, τραπεζών και διοικητικών υπηρεσιών σε μεγάλο μέρος της Γερμανίας αναμένονται σήμερα και αύριο, λόγω της προειδοποιητικής απεργίας που οργανώνει στον δημόσιο τομέα το μεγαλύτερο συνδικάτο, διεκδικώντας αυξήσεις αποδοχών.

Βερολίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο

«Απαράδεκτες, εν μέσω πανδημίας», χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις ενώσεις εργοδοτών. 

Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο ver.di κάνει λόγω για άκαρπες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία, επισημαίνοντας ότι η άλλη πλευρά επιμένει στις θέσεις της. Η απεργία είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Φρανκ Βέρνεκε και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ σε βασικά ζητήματα και ότι οι εργοδότες δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το ver.di, από κοινού με την Ομοσπονδία Δημοσίων Υπηρεσιών (DBB), ζητά για τους 2,3 εκατομμύρια υπαλλήλους του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης αυξήσεις αποδοχών ύψους 4,8%, ελάχιστη μηνιαία αύξηση 150 ευρώ, ενώ εισηγείται την εφαρμογή εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας, προκειμένου να διασωθούν χιλιάδες θέσεις οι οποίες απειλούνται εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Ειδικά για τα ανατολικά κρατίδια, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν επιπλέον τη μείωση των ωρών εργασίας προκειμένου να επιτευχθεί εναρμόνιση με τα ισχύοντα στα δυτικά κρατίδια.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος των εργοδοτών του δημόσιου τομέα VKA Ούλριχ Μέντκε τόνισε πόσο δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση σε πολλές περιοχές κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. «Παρέχουμε σίγουρες θέσεις εργασίας, προστασία έναντι παράνομων απολύσεων, κάτι που αξίζει πολλά αυτή την εποχή», δήλωσε. Η δράση των συνδικάτων είναι «ένα τελετουργικό το οποίο δεν καταλαβαίνω και το οποίο δεν καταλαβαίνουν ούτε οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι κινητοποιήσεις αφορούν σε πρώτη φάση κυρίως περιοχές στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, στο Σλέσβιγκ - Χολστάιν και στην Βάδη - Βυρτεμβέργη, ενώ από αύριο Τετάρτη αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top