Κορωνοϊός: Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα Fake news

Οι πιο trending θεωρίες για τον κορωνοϊό

κορωνοϊός θεωρίες συνωμοσίας

Ήδη από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, άπειρες ιστορίες και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον νέο κορωνοϊό έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που ψευδείς ειδήσεις έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, θέτοντας ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αυτές είναι κάποιες από τις δημοφιλέστερες θεωρίες, που έχουν καταρριφθεί από επίσημες πηγές και στοιχεία.

ΠΟΥ: 19 μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό που κάνουν τον γύρο του κόσμου

Το δυνατό ηλιακό φως μας προστατεύει από τον Covid-19

Η έκθεση του οργανισμού σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου δεν εμποδίζει την εξάπλωση του ιού, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Άλλωστε, ο Covid-19 έχει τη δυνατότητα μετάδοσης ακόμη και σε χώρες με ζεστό και υγρό κλίμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες παρά το τροπικό τους κλίμα, δε γλίτωσαν από την πανδημία. Την ίδια στιγμή και στη δική μας χώρα είχαμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι.

Η κατανάλωση βότκας ή ουίσκι εξαλείφει τον κορωνοϊό

Στην αρχή της πανδημίας, εκατοντάδες άνθρωποι στο Ιράν έχασαν τη ζωή τους, έπειτα από την κατανάλωση μεθανόλης, μίας επικίνδυνης ουσίας, η οποία λανθασμένα θεωρούταν ότι παρείχε προστασία έναντι του Covid-19. Η κατανάλωση αλκοόλ στο θεοκρατικό μουσουλμανικό κράτος απαγορεύεται κι έτσι εκατοντάδες πολίτες στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως η συγκεκριμένη ουσία, η οποία βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε διάφορα αλκοολούχα ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι. Φυσικά, ούτε τα αλκοολούχα ποτά έχουν κάποια επίδραση στον ιό, όπως διαμηνύουν ρητά οι επιστήμονες.

Το DNA κάποιων λαών είναι τόσο ισχυρό που κρατάει μακριά τον ιό

Με τον ίδιο τρόπο, «η αύρα του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είναι τόσο μυστηριώδης και ισχυρή που μπορεί να κρατήσει μακριά τον θανατηφόρο ιό» , όπως είχε εξηγήσει μελλοντολόγος στην κρατική βουλγαρική τηλεόραση. Η γειτονική χώρα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 18.544 κρούσματα και 749 θανάτους, ενώ ο ιός έχει φτάσει σε όλες τις γωνίες του κόσμου.

Ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο

Ο ιός κατασκευάστηκε, σύμφωνα με θεωρίες είτε σε κάποιο εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση είτε σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση. Μερικοί προσθέτουν σε αυτό ότι υπάρχει συνωμοσία μεταξύ της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να βυθιστεί ο κόσμος σε μία κρίση που θα βλάψει τον Προέδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι ο Covid-19 ανθρώπινο κατασκεύασμα;

Οι θεωρίες του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ εν τω μεταξύ όχι μόνο ασπάζεται κάποιες από αυτές τις απόψεις, αλλά και τις αναπαράγει. Ο ίδιος στην αρχή φαινόταν να μην πιστεύει στον ιό, αποκαλώντας τον ξένο ή κινέζικο και λέγοντας πως είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά τις ΗΠΑ. Μετά την επέλαση του ιού στην Αμερική και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους στη χώρα του, ο Τραμπ κατηγόρησε φυσικά την Κίνα και τον ΠΟΥ, αλλά φάνηκε πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του περί κορωνοϊού, χωρίς όμως και να τηρεί ιδιαίτερα τα μέτρα προστασίας. Εμφανιζόταν χωρίς μάσκα ή δήλωνε πως για την καταπολέμηση του ιού η υδροξυχλωροκίνη ή οι υπεριώδεις ακτινοβολίες ήταν κατάλληλες. Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε, χωρίς να παράσχει κάποια απόδειξη, ότι το «βαθύ κράτος» της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εργάζεται με σκοπό να καθυστερήσει τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια του Covid-19 μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Covid-19 είχε προβλεφθεί σε βιβλία;

Τα μέτρα προστασίας έχουν στόχο να «φυτέψουν» στον καθέναν μας κι από ένα μικροτσίπ

Το τσιπ αυτό είναι πολύ μικρό κι έχει σκοπό να μας ελέγχει. Στα social media συναντάμε συχνά την άποψη ότι ακόμη και το τεστ για την ανίχνευση του Covid-19 γίνεται με αυτόν τον σκοπό (με μπατονέτα που φτάνει βαθιά «ως τον εγκέφαλο» ή, όπως γράφτηκε αλλού, με ραβδί που εισάγεται βαθιά και προκαλεί τραύμα στο «αιματοεγκεφαλικό φράγμα», με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια «πύλη εισόδου» στον εγκέφαλο, προκειμένου να εμφυτευτεί το εν λόγω μικροτσίπ). Το εμβόλιο επίσης έχει στόχο να τοποθετήσει σε στρατηγικό σημείο εντός μας αυτό το ίδιο μικρό τσιπάκι. Σύμφωνα με τον θεωρητικό συνωμοσίας David Icke, ο Μπιλ Γκέιτς συμμετέχει στο «κόλπο» για τη χρήση εμβολίων με στόχο το παράνομο τσιπάρισμα των ανθρώπων. Τέτοιο τσιπ αόρατο που να μπορεί να εμφυτευτεί με μπατονέτα, αλλά και τόσο μικρό που να περνά από τη σύριγγα του εμβολίου, δεν έχει εφευρεθεί ακόμα.

Οι προστατευτικές μάσκες έχουν ενσωματωμένο τσιπ 5G(!) που ελέγχει τι λέμε και αν «δεν τους αρέσουν» αυτά που λέμε, μας ψεκάζουν… κορωνοϊό

Συνέπεια αυτής της θεωρίας ήταν μερικοί να φτάσουν στο σημείο να κάψουν τηλεπικοινωνιακούς ιστούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει άπειρα posts στα social media για την επικινδυνότητα της χρήσης μάσκας, σε πολλά από τα οποία βασίστηκαν αρκετοί γονείς για να αντιδράσουν στην ανακοίνωση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Η επιβολή χρήσης μάσκας είναι αντισυνταγματική και άρα το όποιο πρόστιμο μπορεί να ακυρωθεί

Η παράγραφος 4 του Άρθρου 5 του Ελληνικού Συντάγματος όντως ορίζει πως δεν επιτρέπεται η απαγόρευση της ελεύθερης κίνησης και η επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, σύμφωνα με ερμηνευτική δήλωση, προβλέπεται εξαίρεση «σε περίπτωση λήψης μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως ο νόμος ορίζει», γεγονός που σημαίνει -δεδομένης της πανδημίας- πως δεν μπορεί κάποιος να στηριχτεί στο Άρθρο 5 για να ακυρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι επιστήμονες της κάθε χώρας προσπαθούν να ενημερώνουν έγκαιρα για το τι ισχύει και τι όχι, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top