Είναι ο SARS-CoV-2 ανθρώπινο κατασκεύασμα;

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Η θεωρία συνομωσίας που φαίνεται να υιοθετεί και ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά που καίει γύρω από τη θεωρία πως ο νέος κορωνοϊός, SARS-CoV-2, κατασκευάστηκε σε εργαστήριο στην Ουχάν. Σύμφωνα με το Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμά ο Αμερικανός Πρόεδρος, «πολλές πηγές» στην αμερικανική κυβέρνηση πιστεύουν πως η αρχική μετάδοση του ιού έγινε σε εργαστήριο στην Ουχάν -από νυχτερίδα σε άνθρωπο-, πως ο νέος κορωνοϊός δηλαδή ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης και τελικά εργαστηριακού λάθους. Όταν ο Τραμπ ερωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου από δημοσιογράφο του Fox τι πιστεύει για αυτή τη θεωρία, είπε χαρακτηριστικά: «Δε θέλω να πω κάτι τέτοιο, αλλά θα σου πω πως όλο και περισσότερο ακούμε αυτή την ιστορία».

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για επικίνδυνη μελέτη στην Ουχάν

Πιο υπερβολικές θεωρίες, όπως εκείνη του σκληροπυρηνικού Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή από το Άρκανσας, Tom Cotton, θέλουν τον ιό να φτιάχτηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. Το Fox News απορρίπτει αυτή τη θεωρία και επιρρίπτει τις ευθύνες στην ανικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης και επιστημονικής κοινότητας να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε εργαστήρια όπου μελετούσαν τον ιό.

Η αλήθεια είναι πως πράγματι υπάρχει εργαστήριο ιολογίας στην Ουχάν, το οποίο συγκέντρωνε δείγματα από νυχτερίδες από το 2004, προκειμένου να βρει το είδος που προκάλεσε τον θανατηφόρο ιό SARS που σκότωσε 800 ανθρώπους μεταξύ του 2002 και του 2003 (με 8.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα). Και όπως αποκάλυψε δημοσιογράφος της Washington Post, πληροφοριοδότες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department) είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο χρόνια την κυβέρνηση για ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο στην Ουχάν που μελετούσε κορωνοϊούς προερχόμενους από νυχτερίδες.

Όπως έγραψε, υπάρχουν κι άλλα θολά σημεία στην όλη ιστορία, που έχουν κινήσει υποψίες κι έχουν οδηγήσει πολλούς στην αμερικανική κυβέρνηση να πιστεύουν πως ο ιός προήλθε από κάποιο εργαστήριο της Ουχάν, αν όχι από αυτό το συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, όσοι πρωτομίλησαν για τον νέο ιό στην Κίνα εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, ενώ και η αρχική επεξήγηση της κινεζικής κυβέρνησης ότι ο ιός πρωτομεταδόθηκε από μία ψαραγορά, που πουλούσε εξωτικά ζώα, φάνηκε πολύ πρόχειρη, ειδικά από τη στιγμή που βρέθηκαν κρούσματα σε μέρη που δεν είχαν καμία σχέση με την αγορά.

Επικεφαλής της ομάδας για τη μελέτη των κορωνοϊών στο εργαστήριο στην Ουχάν, Wuhan Institute of Virology, ήταν η She Zhengli, γνωστή και ως η γυναίκα-νυχτερίδα (Bat Woman) για τη 16ετή έρευνά της στις νυχτερίδες. Στις 30 Δεκεμβρίου 2019, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν ένας νέος κορωνοϊός σε δύο νοσηλευόμενους με μη-τυπική πνευμονία, η Zhengli ήταν η πρώτη που κάλεσαν για να ελέγξει το δείγμα. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Scientific American στις 11 Μαρτίου 2020, αρχικά ανησύχησε και σκέφτηκε μήπως κάποιος από τους κορωνοϊούς που μελετούσαν στο εργαστήριό της είχε δραπετεύσει. Στην ίδια συνέντευξη λέει όμως πως η ανακούφισή της ήταν μεγάλη, όταν επιβεβαίωσε πως το δείγμα που έλαβε δεν ήταν ίδιο με κανέναν από τους κορωνοϊούς που είχαν στο εργαστήριο.

Η συνέντευξη αυτή θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως ήταν κι ένας τρόπος να αρνηθεί δημόσια την όποια εμπλοκή του εργαστηρίου της. Όμως λίγες ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε έρευνα από πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά, το Nature Medicine, με τίτλο «Η προέλευση του SARS-CoV-2». Το άρθρο εξηγεί πώς ο ιός προήλθε από τη φύση, ως αποτέλεσμα φυσικής διαλογής, και πώς δεν μπορεί να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

Οι επιστήμονες αυτοί συνέκριναν το γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού με εκείνο επτά άλλων κορωνοϊών που είναι γνωστό ότι προσβάλλουν τους ανθρώπους. Ο SARS-CoV-2 είχε εξογκώματα (το χαρακτηριστικό περίβλημα με τα «καρφάκια» που βλέπουμε στις εικόνες του ιού), τα οποία είχαν τη δυνατότητα να προσκολλώνται πολύ καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο ιός αυτός βρήκαν πως μοιάζει περισσότερο με τον SARS (εξ ου και η ονομασία SARS-CoV-2), όμως καμία γενετική τροποποίηση στο εργαστήριο δεν «πετύχαινε», καμία γενετική αλληλουχία δεν έκανε τον κορωνοϊό να προσκολλάται τόσο καλά στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η φύση όμως είναι πιο έξυπνη από οποιονδήποτε επιστήμονα.

Έτσι, λοιπόν, καταλήγει η έρευνα, η μετάλλαξη δε θα μπορούσε να είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά μόνο αποτέλεσμα φυσικής διαλογής.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου, ο στρατηγός Mark Milley (επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ), είπε στις αρχές αυτής της εβδομάδας ότι αμφιβάλλει πως ο ιός προήλθε από εργαστήριο. Όπως είπε, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξέτασαν το ενδεχόμενο, αλλά σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η «ζυγαριά» γέρνει προς τη θεωρία πως η προέλευση του ιού είναι φυσική.

Την ίδια στιγμή, κατηγορίες για κατασκευή του ιού από ανθρώπινο χέρι εκτοξεύονται και από την άλλη μεριά. Ένα μήνα πριν, ο υπεύθυνος τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian, είχε γράψει στο Twitter πως ίσως ο αμερικανικός στρατός κατασκεύασε την ασθένεια, αντηχώντας το μήνυμα του Ιρανού Ayatollah.

Ε.Ε: «Βοηθήστε το Ιράν- Στείλτε στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια»

Το ίδιο είχε πει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ali Khamenei, όταν οι ΗΠΑ, παρά το οικονομικό εμπάργκο, είχαν προσφέρει βοήθεια στη χώρα που πληττόταν από τον ιό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top