Ε.Ε: «Βοηθήστε το Ιράν- Στείλτε στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο ηγέτης απέρριψε την προσφορά αμερικανικής βοήθειας

Φιλανθρωπική οργάνωση της Γαλλίας έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν- βίντεο από Reuters

Ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, μία από τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πληττόμενων από την πανδημία, ζήτησε να σταλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε λοιπόν, τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει, τονίζοντας ότι μια τέτοια βοήθεια δεν παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Κορωνοϊός Ιράν: 44 νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ - Πίστεψαν τις φήμες ίασης

Η ΕΕ θέλει να στείλει βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Ιράν, όπου σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό 1.812 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 23.049 έχουν νοσήσει από τον Covid-19.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τα αιτήματα χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που υποβλήθηκαν από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, χώρα που επίσης υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα υποστηρίξουμε αυτό το αίτημα επειδή οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, κυρίως λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που τους στερούν έσοδα από την πώληση του πετρελαίου τους», δήλωσε ο Μπορέλ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός δεν εμπίπτουν στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί εκ νέου επειδή πολλοί πιστεύουν ότι εάν συμμετάσχουν σε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια, μπορεί να δεχθούν ποινές», σημείωσε.

Πυρηνικό πρόγραμμα Τεχεράνης: Η αποχώρηση Τραμπ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 

Το Ιράν έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα απόκλισης μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, μετά την απότομη αποχώρηση των ΗΠΑ που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε πως δεν είναι αρκετά περιοριστική. Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι θέλουν να σώσουν αυτή τη συμφωνία.

Το Ιράν δε δέχτηκε βοήθεια από τις ΗΠΑ για τον κορωνοϊό

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τον Ιρανό ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , ο οποίος απέρριψε την προσφορά αμερικανικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, λέγοντας πως «ψευδολογεί» και εγκαταλείπει τους Ιρανούς για χάρη της «ιδεολογίας» και «θεωριών συνωμοσίας».

Παράλληλα τόνισε πως δεν τάσσεται υπέρ της χορήγησης πιστωτικής διευκόλυνσης από το ΔΝΤ στην Τεχεράνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την πανδημία. Η Ουάσινγκτον διαθέτει δικαίωμα βέτο στην απόφαση του Ταμείου.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τις κυρώσεις αν θέλουν να βοηθήσουν το Ιράν να αναχαιτίσει την επιδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχθεί την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top