Ο Covid-19 είχε προβλεφθεί σε βιβλία;

Ιντερνετικές Θεωρίες Συνομωσίας για τον κορωνοϊό

Κορωνoϊός

Όταν ένα από τα πιο γνωστά μέντιουμ της Αμερικανικής τηλεόρασης έχει γράψει πως «γύρω στο 2020 μία σοβαρή ασθένεια σαν πνευμονία θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο», φυσικό είναι εν έτει 2020 αυτό να γίνεται viral. Όταν δε υπάρχει κι άλλος συγγραφέας που έχει γράψει για τον «Wuhan-400», έναν θανατηφόρο ιό από την Ουχάν, ήδη από το 1981, το ίντερνετ παίρνει φωτιά.

Ένας Μιλανέζος περιγράφει στο star.gr πώς «δραπέτευσε» από τη Λομβαρδία

«Η ασθένεια θα χτυπήσει τα πνευμόνια και τους βρογχικούς σωλήνες»

Η Sylvia Brown, που απεβίωσε το 2013, είχε γράψει το 2008 ένα βιβλίο με τον τίτλο «End of Days», προβλέψεις και προφητείες για το τέλος του κόσμου. Η Σίλβια ήταν διάσημη διαισθητική σύμβουλος -ή αλλιώς μέντιουμ- που εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση. Έλεγε πως μπορούσε να προβλέψει την τοποθεσία αγνοούμενων ατόμων. Συχνά όμως έκανε και λάθος, κάτι για το οποίο είχε κατακριθεί έντονα.

Αυτή τη φορά η Σίλβια ναι μεν φαίνεται σαν να προέβλεψε -12 χρόνια πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού- μία υπερβολική έκδοση του Covid-19, προέβλεψε όμως κιόλας ότι η ασθένεια ξαφνικά θα εξαφανιζόταν και θα εμφανιζόταν και πάλι μία δεκαετία αργότερα... για να εξαφανιστεί και πάλι πλήρως. Μάλλον για τυχαία έμπνευση της συγγραφέως, παρά για πρόβλεψη φαίνεται. Μένει όμως να δούμε... πόσο γρήγορα θα εξαφανιστεί ο ιός και αν θα ξαναεμφανιστεί σε 10 χρόνια.

Κορωνοϊός: «Πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος πανδημίας» λέει ο ΠΟΥ

Ο «Wuhan-400» του Dean Koontz

Ο Dean Koontz είναι ένας 74χρονος Αμερικανός συγγραφέας μυστηρίου. Τα βιβλία του εμπεριέχουν στοιχεία θρίλερ, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, ακόμα και σάτιρας.

Το 1981 στο βιβλίο του «The Eyes of Darkness» -Τα Μάτια Του Σκότους- έγραψε για έναν ιό που «γεννήθηκε» στην κινεζική πόλη Ουχάν, την πόλη από όπου ξεκίνησε και ο Covid-19. Και κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες του Wuhan-400 -που πήρε μάλιστα και το όνομά του από την κινεζική πόλη- και του Covid-19.

Ο συγγραφέας Dean Koontz στο σπίτι του στην Καλιφόρνια το 2004. Φωτογραφία: Damian Dovarganes/ Αssociated Press

Ο ιός στο βιβλίο του Koontz έχει 100% θνησιμότητα, σε αντίθεση με το 2-3% του κορωνοϊού, εκδηλώνεται τις 4 πρώτες ώρες, σε αντίθεση με τις έως και 14 μέρες επώασης του κορωνοϊού, ενώ «τρώει τον ιστό του εγκεφάλου, όπως το υγρό της μπαταρίας διαλύει ένα ύφασμα», σε αντίθεση φυσικά με τον κορωνοϊό που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί συμπτώματα γρίπης.

Άλλες διαφορές είναι πως σύμφωνα με την ιστορία επιστημονικής φαντασίας του Koontz, ο ιός ζει μόνο σε ανθρώπινο σώμα, οπότε δεν μπορεί να μεταδόθηκε από ζώο, δεν μπορεί να ζήσει έξω από το ανθρώπινο σώμα για πάνω από 1 λεπτό, οπότε πεθαίνει και δεν είναι τόσο μεταδοτικός, ενώ δημιουργήθηκε από τους «κακούς» της ιστορίας ως βιολογικό όπλο.

Και προς απογοήτευση πολλών φαν της θεωρίας, στην πρώτη έκδοση του βιβλίου, οι κακοί ήταν Ρώσοι και ο ιός ο Gorki-400, αφού είχε γεννηθεί στην αντίστοιχη Ρωσική πόλη. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, ο συγγραφέας αποφάσισε να αλλάξει την πόλη προέλευσης του ιού και τους «κακούς» της υπόθεσης.

Άλλοι λένε πως η ταινία «Contagion» του 2011 είναι πιο κοντά σε μία «πρόβλεψη» του κορωνοϊού, αφού περιγράφει μία ασθένεια που μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους και τελικά εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top