Ένας Μιλανέζος περιγράφει στο star.gr πώς «δραπέτευσε» από τη Λομβαρδία

Ο Federico Gatti, Ιταλός δημοσιογράφος, περιγράφει την περιπέτειά του

Δείτε στο video του Reuters την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο 

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, όταν βρέθηκε σε μία άδεια πτήση με προορισμό το Μιλάνο. Όχι τελείως άδεια... Είχε 4 επιβάτες και... το πλήρωμα.

Ποιος τρελός θέλει να πάει στο Μιλάνο τέτοιες μέρες; Κάποιος που πρέπει να πάει οπωσδήποτε.

Ο Federico Gatti, Ιταλός ανταποκριτής στο Λονδίνο για το τηλεοπτικό δίκτυο της Mediaset, έχασε τον αγαπημένο θείο του, που τον είχε μεγαλώσει σαν πατέρας, όπως μας είπε. Δεν μπορούσε να χάσει την κηδεία του.

Ιταλία: Σε καραντίνα όλη η περιφέρεια της Λομβαρδίας

Ο Federico Gatti

Όταν έφτασε στην ιταλική «πρωτεύουσα της μόδας», το οικονομικό κέντρο της χώρας, το... σπίτι του, τον θερμομέτρησαν στο αεροδρόμιο. Αφού δεν είχε πυρετό, τον άφησαν να περάσει.

Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα στάδια είχαν κλείσει. Οι δρόμοι, όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια έσφυζαν από ζωή, καθώς οι Ιταλοί είχαν πάρει απόφαση πως ο κορωνοϊός δε θα τους κλείσει μέσα.

Η κυβέρνησή τους όμως είχε διαφορετική γνώμη. Με τα κρούσματα στην Ιταλία να αυξάνονται ραγδαία, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει τα αυστηρότερα μέτρα που έχει πάρει δημοκρατική χώρα μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση του ιού και να θέσει σε καραντίνα ολόκληρη τη Λομβαρδία -που περιλαμβάνει το Μιλάνο- καθώς και 14 άλλες επαρχίες του πλούσιου Βορρά, συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας.

Το πρόβλημα είναι πως το πλάνο της κυβέρνησης διέρρευσε Σάββατο βράδυ, πριν την εφαρμογή του. Όπως μας περιέγραψε ο Federico Gatti, κόσμος έτρεχε πανικόβλητος στους σταθμούς των τρένων να προλάβει να φύγει πριν ξεκινήσει η καραντίνα. Εκατοντάδες άτομα πηδούσαν πάνω στα τρένα, παρά τις εντολές για αποφυγή συνωστισμού, προκειμένου να προλάβουν να πάνε στις οικογένειές τους στον Νότο -τη Σικελία, την Πούλια, την Καλάμπρια. Δεν έλειψε η ένταση με προσωπικό του σιδηροδρομικού σταθμού, που προειδοποιούσε πως τα τρένα ήταν γεμάτα, ενώ κάποιοι κατέστρεφαν αυτόματους πωλητές εισιτηρίων στη βιασύνη τους και την αγωνία να αγοράσουν ένα εισιτήριο.

Κόσμος στους δρόμους έτρεχε προς το αυτοκίνητό του και πολλοί οδηγούσαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν μέσα στη νύχτα, προκειμένου να προλάβουν να φύγουν από τη Λομβαρδία πριν το ξημέρωμα. Άλλοι περίμεναν υπομονετικά στην κίνηση.

16 εκατομμύρια άνθρωποι σε καραντίνα μέχρι τις 3 Απριλίου

Ξημέρωσε Κυριακή. Τέλος οι γάμοι, οι κηδείες, οι συναυλίες, οι αγώνες, τα παιχνίδια μπίνγκο για ηλικιωμένους και τα «ουφάδικα» για τους νεότερους (μαγαζιά με ηλεκτρονικά για όσους δε θυμούνται). Πάνω από όλα τέλος τα aperitivo, για τα οποία είναι γνωστό το Μιλάνο -τα... ιταλικά «happy hours», που συγκεντρώνουν όλη τη νεολαία στα μπαράκια 6 με 8 το απόγευμα για Spritz και τσιμπολόγημα- αφού τα εστιατόρια και τα μπαρ πια μπορούν να είναι ανοιχτά μόνο από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Αν δεν ελεγχθεί άμεσα θα νοσήσει το 60% των πολιτών

Ο Federico Gatti αποφάσισε να μείνει για την κηδεία του θείου του, την τελευταία μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο... τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου, και να μην ακολουθήσει τον πανικό. Στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε ένα σχέδιο διαφυγής, να οδηγήσει μέχρι το Τορίνο με νοικιασμένο αυτοκίνητο, να το παραδώσει στο αεροδρόμιο και από εκεί να φύγει με την πρώτη πτήση για Λονδίνο, την πόλη διαμονής και εργασίας του. Η ψυχραιμία επικράτησε και περίμενε την αρχικά προγραμματισμένη πτήση του για επιστροφή τη Δευτέρα το πρωί.

Παρόλο που οι ιταλικές αρχές απαγόρευαν υποτίθεται από την Κυριακή κιόλας στον κόσμο να ταξιδεύει, η καραντίνα ήταν τελικά περισσότερο «ηθική», όπως μας είπε ο Ιταλός δημοσιογράφος. Τα αεροπλάνα και τα τρένα συνέχιζαν τα δρομολόγιά τους από και προς το Μιλάνο, σε χαμηλότερη όμως συχνότητα, αφού ούτως ή άλλως κανείς δε θέλει να ταξιδέψει. Οι αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να ταξιδεύει μόνο αν είναι απαραίτητο.

Ο Federico Gatti έφτασε σε ένα άδειο αεροδρόμιο στην Αγγλία και πέρασε χωρίς έλεγχο ή πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Ο Ιταλός φίλος μας ταξίδεψε και κατάφερε να φτάσει στο άλλο του σπίτι, στην Αγγλία, ακόμα και μετά την καραντίνα. Με την επιστροφή του στο Λονδίνο, όπως μας περιέγραψε, δεν ελέγχθηκε καθόλου στο βρετανικό αεροδρόμιο, ενώ οικειοθελώς τώρα ακολουθεί την εντολή της βρετανικής κυβέρνησης για απομόνωση στο σπίτι όσων επιστρέφουν από τη βόρεια Ιταλία.

Για να παρακολουθήσετε τη συνέχεια της περιπέτειας του Federico Gatti, ακολουθήστε τον στο Twitter

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top