Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Κύπρος δηλητηριάζουν τη σχέση μας με την ΕΕ

Νέο παραλήρημα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Άκρως προκλητικός και εριστικός ήταν για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατηγορώντας την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο για «μονομερείς ενέργειες και την υιοθέτηση μαξιμαλιστικών θέσεων», μέσω των οποίων προσπαθούν να απομονώσουν την Τουρκία.

Τσαβούσογλου: «Αν η Ελλάδα τολμά ας έρθει να πει σε όλους ότι έχει δίκιο»

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Κύπρο ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ενώ αναμένει «συγγνώμη» από τη Γαλλία.

Κορσική: Ολοκληρώθηκε με απόλυτη συμφωνία η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «δηλητηριάζουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία». Όπως είπε, οι συμφωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας με γειτονικές χώρες, όπως με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχε ξεκινήσει την εποχή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν σε Τουρκία πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι η «Ελλάδα δεν ξεκινά τον διάλογο μαζί μας, πάντα το βάζει στα πόδια». «Αν η Ελλάδα θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε και εμείς τις δικές μας», είπε, προσθέτοντας: «Δώσαμε το ''πράσινο φως'' σε κάθε πολιτικό διάλογο για να περιοριστεί η ένταση».

Τουρκία: «Αλαζονικές» οι δηλώσεις Μακρόν - Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία μέσω Γερμανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, αλλά η Ελλάδα, λίγο πριν από μια κοινή γραπτή δήλωση που επρόκειτο να υπογραφεί την 7η Αυγούστου, προσχώρησε σε μια «παράνομη» συμφωνία με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί πολύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μάλιστα λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» και δεν μπορούν να έχουν την ίδια επήρεια στην οικονομική ζώνη, δικαιολογώντας ακόμα και το casus belli της Άγκυρας κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι εάν η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, η Τουρκία θα αποκλειστεί από τη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top