Γερμανία: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξική ουσία τύπου Novichok

Μέρκελ: Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα

Ο Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και επικριτής του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από το νευροπαραλυτικό αέριο Novichok, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC, oι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν «σαφή απόδειξη» ενός χημικού που ανήκει στα νευροπαραλυτικά αέρια Novichok.

Αλεξέι Ναβάλνι: Σε τεχνητό κώμα ο επικριτής του Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία, αφού αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης στην περιοχή της Ρωσίας στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα. Έκτοτε βρίσκεται σε κώμα με την ομάδα του να υποστηρίζει ότι δηλητηριάστηκε μετά από εντολή του Πούτιν, ισχυρισμό που έχει αρνηθεί επανειλημμένα το Κρεμλίνο.

Υπόθεση Ναβάλνι: Διερεύνηση της ασθένειάς του ζητά το ΝΑΤΟ

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση και ζήτησε επειγόντως από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις: «Είναι ανησυχητικό ότι ο Ναβάλνι ήταν το θύμα ενός χημικού νευροπαραλυτικού αερίου στη Ρωσία», ανέφερε.

Ναβάλνι: Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πιθανή τη δηλητηρίασή του

Η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι παραμένει κρίσιμη παρότι τα συμπτώματα της ασθένειάς του σταδιακά υποχωρούν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο  Charite του Βερολίνου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νευροτοξική ουσία νόβιτσοκ είχε δηλητηριαστεί στη Βρετανία, το 2018, ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος, Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του. Η χημική αυτή ουσία είναι εξαιρετική επικίνδυνη για την υγεία και, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Ρωσία - Ναβάλνι: Τον παρακολουθούσε η αστυνομία πριν αρρωστήσει;

Μέρκελ: Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν με την κατάσταση του Ναβάλνι, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει».

«Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok, δηλητήριο που ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις», επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Εισαγγελείς στη Ρωσία ζητούν από τη Γερμανία λεπτομέρειες για τις ιατρικές εξετάσεις

Νωρίτερα, Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν από την Γερμανία να τους παραδώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Ναβάλνι.

Ρωσία: Εντόπισαν ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας στα ρούχα του Ναβάλνι

Η ρωσική εφημερίδα RBC έγραψε ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας πληροφορίες για την θεραπεία στην οποία υποβάλλεται ο Ναβάλνι, περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για τυχόν ίχνη φαρμάκων και ναρκωτικών, δηλητηρίων, βαρέων μετάλλων και αναστολέων της χολινεστεράσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της RBC, η επιστολή της ρωσικής εισαγγελίας ζητά από τις γερμανικές αρχές να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του Ναβάλνι και για το αν έχει κάποια χρόνια πάθηση, όπως διαβήτη. 

Τέλος, έχουν ζητηθεί τα αποτελέσματα και των ουρολογικών εξετάσεων κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο του Βερολίνο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top