Le Figaro κατά Ερντογάν: Ολο και περισσότερα λάθη κάνει ο «σουλτάνος»

Τι αναφέρει η γαλλική εφημερίδα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figarο, με δύο άρθρα της.

Le Monde: Από τις σοβαρότερες κρίσεις του ΝΑΤΟ η ελληνοτουρκική

Στο ένα με τίτλο «Tα άσχημα χτυπήματα του σουλτάνου Ερντογάν», ο Philippe Gélie αναφέρεται στην «ανάκτηση» της Αγίας Σοφιάς και στο «αίσθημα ανικανοποίητου» του Σουλτάνου σχολιάζοντας ότι «Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;».

Die Welt - Εντολή Ερντογάν: «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό»

«Το ναυτικό του παρελαύνει στην Ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους», συνεχίζει, εξηγώντας ακολούθως τις διαφορές των δύο χωρών που τις έχουν φέρει αντιμέτωπες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεφεύγει η Τουρκία: «Η Ελλάδα πεθαίνει από την πείνα. Κανείς δεν πάει εκεί»

Ο αρθογράφος της Figaro αναρωτιέται αν «πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, δύσκολα νοητό, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, θυμίζοντας ότι «ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να "θυσιάσουν" όσους "μάρτυρες" είναι έτοιμος να "θυσιάσει" και ο ίδιος». Και προσπαθώντας να εξηγήσει τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου αναφέρει ότι «ο εθνικιστικός λαϊκισμός ισλαμιστικού τύπου τον ωθεί συνεχώς να κάνει νέους εχθρούς, μεταξύ των οποίων οι Έλληνες και Γάλλοι "άπληστοι και ανίκανοι ηγέτες" εμφανίζονται τώρα σε εξέχουσα θέση».

Ερντογάν: Η Γαλλία χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως δόλωμα για τις φιλοδοξίες της

Ο αρθογράφος θυμίζει ότι τα όσα γίνονται αυτό το διάστημα στη Μεσόγειο δεν είναι η μόνη κακή, λανθασμένη κίνηση του Ερντογάν. Και παραθέτει τον μακρύ κατάλογο: «Ο κατάλογος των κακών του κινήσεων αυξάνεται: μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης, κατοχή της Βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων, ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη, αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, κάτω από τη μύτη των Αμερικανών… Χωρίς να ξεχνάμε την εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της δικηγόρου Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών».

Ο Philippe Gélie τονίζει ότι «για τη Γαλλία, δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλασσίων αξιώσεων, ενίοτε υπερβολικών, της Ελλάδας».

Ερντογάν: Οι κινήσεις στη Μεσόγειο γίνονται για να αποδοθεί δικαιοσύνη

Εντάσεις στη Μεσόγειο: Όταν το γαλλικό και το τουρκικό ναυτικό βρίσκονται αντιμέτωπα

Η Figaro φιλοξενεί σήμερα ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο για τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο, του Νικολά Μπαρό, με τίτλο «Εντάσεις στη Μεσόγειο: Όταν το γαλλικό και το τουρκικό ναυτικό βρίσκονται αντιμέτωπα».

Στο άρθρο μεταφέρεται ένα επεισόδιο μεταξύ του γαλλικού πλοίου Tornerre και ενός τουρκικού στην Ανατολική Μεσόγειο, που κατά τον αρθρογράφο αντικατοπτρίζει τις κακές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

«Κατευθυνόμενο προς τον Λίβανο, για να μεταφέρει γαλλική βοήθεια στη Βηρυτό, που καταστράφηκε από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου, το Tonnerre επιτέλους έφτασε, αφού, μετά από μία κοινή ναυσιπλοΐα με το ελληνικό Ναυτικό, η γαλλική φρεγάτα συνοδεύτηκε ευέλικτα από ένα τουρκικό πλοίο», αναφέρει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top