Τουρκία: Καλίν κατά Ελλάδας για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Τι είπε στην εφημερίδα Χουριέτ

Ιμπραήμ Καλίν

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η κίνηση της Αθήνας για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, «υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις» με την Άγκυρα.

Αίγυπτος: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υποστήριξε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο έγινε σε μία περίοδο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με αποτέλεσμα αυτή να υπονομευτεί.

«Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης... Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο. Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι», δήλωσε.

Τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα να μην εργαλοποιεί την ΕΕ»

Ο Καλίν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία». Χαρακτήρισε, δε, μαξιμαλιστικά τα αιτήματα της Ελλάδας.

Αναφορικά με τα ζητήματα που εγείρει ως διαφορές η τουρκική πλευρά, ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορές τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο αλλά και «με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

Δένδιας: Κρίσιμες οι στιγμές – Νέμεση για την Τουρκία η εθνική ενότητα   

Μαξιμαλιστικά τα αιτήματα της Ελλάδας

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χαρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Καλίν τόνισε ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο και η Μεσόγειο να καταστούν «θάλασσες ειρήνης» και οι πηγές να είναι διαθέσιμες για όλους. «Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας. Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε», είπε.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top