Δένδιας: Κρίσιμες οι στιγμές – Νέμεση για την Τουρκία η εθνική ενότητα   

Τι ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο-Ιταλία  

«Η εθνική ενότητα είναι η Νέμεση στην παραβατική τουρκική Ύβρη» κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. 

Στην Αθήνα την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας για να δει Μητσοτάκη και Δένδια 

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών στη δευτερολογία του ότι οι στιγμές «είναι κρίσιμες», αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, με απειλές του προέδρου της Ερντογάν κατά της Ελλάδας, την ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής. «Tο πνεύμα το οποίο πρυτάνευσε σήμερα στην Eπιτροπή είναι πνεύμα αντίληψης της τεράστιας κρισιμότητας των στιγμών. Αν δείτε τις ανακοινώσεις  στις οποίες  κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας προέβη ο εξ ανατολών γείτονας, θα καταλάβετε απολύτως τι λέω» σημείωσε.    

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν θα παρασυρθεί σε απαντήσεις επί όλων των θεμάτων που καταγράφονται στον δημόσιο λόγο και δεσμεύουν τη χώρα αλλά διευκρίνισε:   «Θα πω μόνο ότι είμαι πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί  να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις γιατί θα είναι βλαπτικό»

Νέα τουρκική πρόκληση: Navtex νότια της Κρήτης! 

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ιταλία ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η χώρα μας «επέλεξε από κοινού με την Ιταλία αποστολή επιστολής στην ΕΕ όπου ζητούμε στην επόμενη τροποποίηση, όταν η χώρα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα συγκεκριμένος αριθμός Ιταλών αλιέων να αλιεύει συγκεκριμένα αλιεύματα. Η Ιταλία επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Αυτό επέτρεψε την άρση του αδιεξόδου».  

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο  ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες δεν συμφωνούσαν σε κοινή προσέγγιση υπολογισμού της οροθετικής γραμμής. Επίσης η Αίγυπτος δέχονταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% της ΑΟΖ. «Μετά από 14 γύρους σε 15 χρόνια στη διάρκεια των οποίων υπεγράφη το τουρκολυβικό οι δύο πλευρές επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δύο», τόνισε ο κ. Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε «δίκαιο» το αποτέλεσμα 

«Δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αναζήτηση λύσεων σε θέματα οριοθέτησης» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top