Κορωνοϊός: Ανησυχία στους επιστήμονες μετά τα περιστατικά επαναμόλυνσης

Ασθενείς σε Χονγκ Κονγκ, Ολλανδία και Βέλγιο νόσησαν ξανά

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από κορωνοϊό, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας. Μια μέρα μετά, ανακοινώθηκαν επαναμολύνσεις σε Ολλανδία και Βέλγιο

Κορωνοϊός: «Επικίνδυνη η εσπευσμένη έγκριση και δοκιμή εμβολίου»

Στο Χονγκ Κονγκ, πρόκειται για άνδρα ηλικίας 33 ετών, που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου, αφού παρουσίασε βήχα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και πυρετό. Αφού ανάρρωσε, υποβλήθηκε σε τεστ και βγήκε αρνητικός δύο φορές. Όμως στις 15 Αυγούστου, βρέθηκε ξανά θετικός και αυτή τη φορά δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα: ο ιός εντοπίστηκε τυχαία, επειδή υποβλήθηκε σε τεστ στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του από την Ισπανία, μέσω Ηνωμένου Βασιλείου.

Επαναμολύνσεις ασθενών και σε Ολλανδία και Βέλγιο 

Ένας ασθενής στην Ολλανδία και ένας άλλος στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από κορωνοϊό, μετέδωσε το ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS σήμερα, επικαλούμενο ιολόγους. 

Σύμφωνα με το NOS, η ιολόγος Μάριον Κούπμανς δήλωσε ότι ο Ολλανδός ασθενής είναι ένας ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Κούπμανς εξήγησε ότι μέχρι στιγμής είναι πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν από τον κορωνοϊό για μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια φαίνεται να αναρρώνουν, όμως μετά υποτροπιάζουν. Όμως μια πραγματική επαναμόλυνση, όπως στις περιπτώσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ, απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση, ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει λίγο στις δύο περιπτώσεις. 

Ο Βέλγος ασθενής είχε ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλείται τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ, ο οποίος όμως τόνισε ότι το γεγονός ότι ο ασθενής επαναμολύνθηκε «δεν είναι καλά νέα». Ο Βαν Ρανστ εξήγησε ότι η περίπτωση του Βέλγου ασθενή δείχνει ότι τα αντισώματα που είχε αναπτύξει κατά την πρώτη μόλυνση δεν επαρκούσαν για να αποτρέψουν την επαναμόλυνσή του από ένα ελαφρά διαφορετικό στέλεχος του ιού. 

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την επαναμόλυνση στο Χονγκ Κονγκ

«Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μια επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λίγους μήνες αφότου κάποιος ανέρρωσε από την πρώτη μόλυνση», αναφέρει στην ανακοίνωση το τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.

«Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν ήδη από Covid-19 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μολυνθούν και πάλι και οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Κέλβιν Κάι-Ουάνγκ Το. «Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ίσως είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί η Covid επειδή ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και μπορεί να επαναμολύνει τους ανθρώπους», όπως συμβαίνει και με άλλους κορωνοϊούς οι οποίοι προκαλούν το απλό κρυολόγημα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο διαδοχικές μολύνσεις στον ίδιο άνθρωπο προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19. «Αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για νέα μόλυνση, και όχι για παρατεταμένη παρουσία του ιού», εξήγησε ο Κέλβιν Κάι-Ουάνγκ Το.

«Δεδομένου ότι η ανοσία ίσως να μην διαρκεί για πολύ καιρό μετά τη μόλυνση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμβολιασμού ακόμη και των ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί», επισημαίνουν οι ερευνητές. Επιπλέον, «τα εμβόλια ίσως να μην παρέχουν ισόβια προστασία» από την Covid-19, προειδοποίησαν.

Το ερώτημα της ανοσίας απέναντι στην Covid-19 περιβάλλεται από πολλούς άγνωστους παράγοντες: δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόση προστασία προσφέρουν τα αντισώματα, τι ρόλο παίζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, ούτε πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι δεν θα πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα. «Είναι δύσκολο να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα από μία και μοναδική περίπτωση. Δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων σε όλον τον κόσμο, μία επαναμόλυνση δεν είναι κάτι αναπάντεχο», σχολίασε ο Δρ Τζέφρι Μπάρετ, του Wellcome Sanger Institute.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top