Λιβύη: Εντολή Σαράζ για κατάπαυση του πυρός- Ανακοινώθηκαν προσεχώς εκλογές

Οδηγίες να σταματήσουν οι επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), με έδρα την Τρίπολη.

Λιβύη: Ο Χάφταρ βομβάρδισε στρατιωτική βάση του Ερντογάν

Ο επικεφαλής της ΚΕΣ Φάγεζ αλ Σάραζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για να παύσουν αμέσως το πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στη δήλωση. 

ΟΗΕ για εχθροπραξίες στη Λιβύη: «Η ξένη ανάμιξη είναι σε πρωτοφανή επίπεδα»


Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ. 

Ειδικότερα, σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ Σάραζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια». 

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαιρετίζει την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση από τις αντίπαλες αρχές στη Λιβύη μιας κατάπαυσης του πυρός και της προσεχούς διοργάνωσης εκλογών. 

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια», ανέφερε ο Σίσι μέσω του Twitter. «Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας» σ' αυτή τη χώρα, πρόσθεσε ο αιγύπτιος πρόεδρος. 

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες στη Λιβύη, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χάφταρ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαράζ. Το τελευταίο διάστημα όμως η κυβέρνηση Σάραζ, με τη στήριξη της Τουρκίας, έχει απωθήσει τον στρατό του Χάφταρ από πολλές περιοχές, τις οποίες είχε καταλάβει βορειοδυτικά της Τρίπολης. Ο στρατός του στρατάρχη, που στηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέκτησε κάποια από τα χαμένα εδάφη τον Ιούνιο.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top