Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου - Ερντογάν για την Παναγία Σουμελά

Τι είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Τούρκο πρόεδρο

Η δήλωση Ερντογάν για την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά, καθώς και για το άνοιγμα του μοναστηριού.

Παναγία Σουμελά: Δεν θα τελεστεί φέτος η Πατριαρχική Λειτουργία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, πως το φετινό Δεκαπενταύγουστο οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν κανονικά τη Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Σουμελά είναι ένα σύμβολο για την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό και φέρει τα ίχνη όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την περιοχή.

«Δυστυχώς» όπως είπε χαρακτηριστικά, «μέρος των έργων που βρίσκονταν σε αυτό το ωραίο κτίριο μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1930 στην Ελλάδα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η χώρα του κατέστησε και πάλι λειτουργικά τα υδραγωγεία και τις κλίμακες και σήμερα εγκαινιάζουμε ένα τμήμα του αφού έγιναν έργα βελτιώσεως των βράχων που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρι».

«Αν εμείς ήμασταν ένα έθνος που κατέστρεφε τα σύμβολα των άλλων θρησκειών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε στη θέση αυτού του μοναστηριού που βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και πέντε αιώνες δεν θα υπήρχε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην Ανατολία. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ισοπεδώσουμε και να καταστρέψουμε, θελήσαμε να τα κρατήσουμε ζωντανά», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top