Αγιά Σοφιά: Διχασμένη η Τουρκία - Τουρκάλα δημοσιογράφος ζήτησε «Συγνώμη»

Ο Ερντογάν ακύρωσε τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης

Διχασμένη φαίνεται ότι είναι η Τουρκία για το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί που επισημοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τη διεξαγωγή της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής.

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Ικανοποιήσαμε τη λαχτάρα του έθνους μας»

Από τη μια, Τούρκοι εθνικιστές και ακραίοι ισλαμιστές πανηγύριζαν έξω από το ιερό μνημείο φωνάζοντας συνθήματα ακόμα και κατά της Ελλάδας, εκθειάζοντας το Ισλάμ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε στο βίντεο όλα όσα μετέδωσε η Άννα Ανδρέου έξω από την Αγιά Σοφιά για το εθνικιστικό παραλήρημα ορισμένων Τούρκων.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η Άννα Ανδρέου, Έλληνες δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην Αγιά Σοφιά δεν τολμούσα να ξεστομίσουν την καταγωγή τους, εξαιτίας του τεταμένου κλίματος που επικρατούσε.

Αγιά Σοφιά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει μουσείο, εκτός αν... »

Ωστόσο, υπήρξαν άνθρωποι που δεν παρέστησαν στη φιέστα του Σουλτάνου και που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους απέναντι στον χριστιανικό λαό και τους Έλληνες ειδικότερα.

Αγιά Σοφιά

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι έξω από την Αγιά Σοφιά για την προσευχή στις 24 Ιουλίου. AP Images

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ της Άννας Ανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκάλα δημοσιογράφος εξέφρασε τη λύπη της για τη μετατροπή του ιερού ναού σε τζαμί, ζητώντας συγνώμη.

Αγιά Σοφιά: Με συνθήματα κατά της Ελλάδας πανηγύριζαν έξω από το μνημείο

«Συγνώμη… Συγνώμη για αυτό που γίνεται εδώ σήμερα», φέρεται να είπε η δημοσιογράφος από την Τουρκία στην Ελληνίδα δημοσιογράφο.

 

Αγιά Σοφιά: Η συμβολική κίνηση του Ιμάμη με το οθωμανικό ξίφος

Απών ο Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δε παρευρέθηκε τελικά στη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής.

Από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχία για την τύχη των τζαμιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ίδιος βρέθηκε στην Άγκυρα, προκειμένου να τιμήσει την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, από την οποία σήμερα 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 97 χρόνια. Ωστόσο, οι επετειακές εκδηλώσεις για την υπογραφή της συνθήκης ακυρώθηκαν κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top