Άνοιξαν οι πύλες της Αγίας Σοφίας – Πλήθος κόσμου περιμένει την προσευχή

Συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από τον ναό

Όπως είχε ανακοινωθεί, στις 10:00 ακριβώς άρχισε να λειτουργεί και επίσημα ως τζαμί η Αγιά Σοφιά, προκαλώντας αμέριστη θλίψη στους απανταχού Ορθόδοξους. 

Όλα τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν από το πρωί εικόνες έξω από τον ναό. Από νωρίς έξω από την Αγία Σοφία άρχισαν να συγκεντρώνονται πλήθος πιστών για να συμμετάσχουν στη μουσουλμανική προσευχή που θα γίνει στις 13:15 το μεσημέρι. 

Σήμερα η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί – Φιέστα ετοιμάζει ο Ερντογάν

Η είσοδος θα γίνεται μετά από έρευνες σε 11 σημεία ελέγχου, ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του Μετρό θα παραμείνουν κλειστοί κατά τη διάρκεια της προσευχής. 

Τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνιδες θα είναι υπεύθυνοι για το… «Τέμενος Αγία Σοφία», ενώ θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Αγιά Σοφιά 1

Συγκεκριμένα οι πιστοί θα πρέπει να φορούν μάσκα, να έχουν μαζί τους χαλί προσευχής και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις. 

Αγιά Σοφιά: Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες σε όλη τη χώρα

Στην πρώτη μεγάλη προσευχή, θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οικογένειά του, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ξένους ηγέτες, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος», Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Δεν θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκμέμ Ιμάμογλου, ούτε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Αγιά Σοφιά 2

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παρά τις αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Δήλωσε μάλιστα πως ήταν όνειρό του από παιδί «να απελευθερώσει την Αγιά Σοφία». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top