Σήμερα η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί – Φιέστα ετοιμάζει ο Ερντογάν

Μέρα πένθους για την Ορθοδοξία

Ο κύβος ερρίφθη… μετά από 86 ολόκληρα χρόνια η Αγιά Σοφιά, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού θα λειτουργήσει σήμερα στις 10:00 το πρωί ως τζαμί. 

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, χθες ολοκληρώθηκαν οι… πρόβες για τη μεγάλη φιέστα που έχει ετοιμάσει ο Ταγίπ Ερντογάν για τη μουσουλμανική προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο αυτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ελληνοτουρκικό: Συνεχίζει τη διπλωματική μάχη η κυβέρνηση

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν πως από το πρωί αναμένονται περίπου 1.500 άτομα για προσευχή, αλλά η είσοδος θα γίνεται υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Αγιά Σοφιά 1

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να παρευρεθεί στην προσευχή, ενώ πιθανόν θα απευθύνει και διάγγελμα προς τον λαό της Τουρκίας από το μεγάλο μνημείο.

Αγιά Σοφιά: Στην τελική ευθεία για να γίνει τζαμί

Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε, η προσευχή κάθε Παρασκευή θα μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση.

Από τους μουσουλμάνους που θα πάνε στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθούν έχει ζητηθεί να έχουν μαζί τους «μάσκα, χαλί προσευχής… υπομονή και κατανόηση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά. 

Κουρτίνες καλύπτουν τα βυζαντινά ψηφιδωτά

Οι εργασίες εντός του ναού για να μετατραπεί σε τζαμί είχαν ξεκινήσεις από νωρίς. Τιρκουάζ χαλιά στρώθηκαν στο μαρμάρινο πάτωμα, ενώ κουρτίνες κάλυψαν τα βυζαντινά ψηφιδωτά που υπάρχουν στους τοίχους του ναού. 

Αγιά Σοφιά: Ο Ακάθιστος Ύμνος θα ακουστεί αύριο που θα γίνει τζαμί

Αξιωματούχοι διαβεβαίωναν έως σήμερα πως δε θα πειραχτεί ούτε ένα καρφί κατά την εγκατάσταση του ειδικού συστήματος για την κάλυψη των τοιχογραφιών και ότι το σύστημα αυτό θα ανοίγει και θα κλείνει σε ένα λεπτό. Επίσης η τεχνολογία φωτός που εξετάστηκε σε πρώτο στάδιο εγκαταλείφθηκε, καθώς εκφράστηκε η άποψη πως θα βλάψει τα έργα χιλιάδων ετών. 

Αγιά Σοφιά 2

Χθες έγιναν πρόβες στον ήχο για να ακουστεί καθαρά και παντού η απαγγελία του Κορανίου, ενώ όπως έγινε γνωστό μέσα στην Αγιά Σοφιά θα προσευχηθούν και γυναίκες σε ξεχωριστό χώρο που έχει διαμορφωθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. 

Στην Αγιά Σοφιά χθες ο Ερντογάν

Οι χθεσινές τελικές εργασίες στην Αγία Σοφία έγιναν υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ που επισκέφτηκαν στο μνημείο. 

Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν πανηγυρίζει για τη μετατροπή της σε τζαμί

«Η απόφασή μας να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή, τον ηγέτη των δύο ηπείρων και δύο θαλασσών. Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας και σφαγής στην ιστορία της. Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν έχει το βλέμμα της στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά παίρνει πάντα αυτό που δικαιούται», δήλωνε πριν λίγες μέρες ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αδιαφορεί για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει διεθνώς.

Συνάντηση Τραμπ – Ελπιδοφόρου για την Αγιά Σοφιά

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. 

Αγιά Σοφιά: Δε θα πάει στην προσευχή της Παρασκευής ο Ιμάμογλου

Ο κ. Ελπιδοφόρος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, αλλά ο Τραμπ μόλις έμαθε για την παρουσία του, τον κάλεσε στο γραφείο του όπου και μίλησαν για 15 περίπου λεπτά. 

Αγιά Σοφιά 3

Εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. 

 

 

Αγιά Σοφιά: Τούρκος ιστορικός παρομοίασε τα ψηφιδωτά με πόρνες

Oι δύο άνδρες, συνομίλησαν επίσης για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει τον προβληματισμό του για την κατάσταση και να λέει στον Αρχιεπίσκοπο πως θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Ακόμη, Τραμπ και Ελπιδοφόρος μίλησαν για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη και Αγρυπνία στους ναούς

Στην Ελλάδα πάλι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε πως σήμερα στις 20:00 το βράδυ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών. 

Ερντογάν: Σχεδιάζει μετάδοση της προσευχής στην Αγία Σοφία κάθε Παρασκευή

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα, ως ημέρα «πένθους» και σημείωσε πως θα ψάλει το «τη Υπερμάχω». Μάλιστα, στο κάλεσμα του Ιερώνυμου απάντησαν θετικά και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, τους οποίους θα εκπροσωπήσει η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Τέλος, έχει προγραμματιστεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, σε μια κίνηση που χαρακτήρισαν ως «ειρηνική επανάσταση» οι ιερείς του Ναού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top