Φύλαρχοι της Λιβύης εξουσιοδότησαν την Αίγυπτο να παρέμβει στη χώρα τους

Στόχος είναι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης

Ο αλ Σίσι ζήτησε από τον στρατό της Αιγύπτου να είναι σε ετοιμότητα / Reuters

Φύλαρχοι της ανατολικής Λιβύης εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν στη χώρα τους προκειμένου να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία της.

Την ανακοίνωση έκανε η αιγυπτιακή προεδρία, με τον Σίσι να τονίζει πως η Αίγυπτος δε θα μείνει αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συνιστά άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών.

Ερντογάν - Τραμπ: Συμφώνησαν συνεργασία στη Λιβύη

Η συνάντηση μεταξύ των φυλάρχων, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και του Σίσι έγινε στο Κάιρο. Την Τρίτη, το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη κάλεσε την Αίγυπτο να βοηθήσει να αντισταθμίσει την στήριξη που παρέχει η Τουρκία στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η Τουρκία βοήθησε την GNA, γνωστή ως Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σάραζ, αναγκάζοντας σε υποχώρηση τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ, ο οποίος προσπαθούσε να καταλάβει την λιβυκή πρωτεύουσα από την άνοιξη του 2019.

Με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας, ο Σίσι προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο αιγυπτιακός στρατός μπορεί να μπει στη Λιβύη αν η GNA και οι Τούρκοι σύμμαχοί της εξαπολύσουν επίθεση στην Σύρτη, την πόλη που θεωρείται «πύλη» για τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής του λιβυκού πετρελαίου.

Μακρόν: Δεν θα δεχτούμε το μέλλον μας να οικοδομηθεί από άλλες δυνάμεις

Ο Χάφταρ στηρίζεται από φυλές της ανατολικής Λιβύης αλλά και από τα πρώην προπύργια του ΛΕΣ στην δυτική Λιβύη, όπως την Ταρχούνα. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ορισμένοι από τους αυτούς τους τοπικές ηγέτες φωνάζουν ρυθμικά «Σίσι» και «Χάφταρ», κατά την διάρκεια της πτήσης τους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε στην συνάντηση ότι βασικός στόχος του Καΐρου είναι «να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top