Βέμπερ: «Δε μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο μόνες τους»

Τέλος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ζήτησε ο επικεφαλής του ΕΛΚ

Μάνφεντ Βέμπερ

Τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και την αντικατάσταση της με «ένα νέο τρόπο συνεργασίας με την Τουρκία, μιας που η Άγκυρα θα είναι έτοιμη να δεσμευθεί», ζήτησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφεντ Βέμπερ, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τουρκία: Η Άγκυρα στοχοποιεί τα νησιά του Αιγαίου

Συγκεκριμένα απευθυνόμενος στην ολομέλεια, ο Μ.Βέμπερ τόνισε: «θα ήθελα να αναφερθώ στην Τουρκία σήμερα. Υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν με την Τουρκία, έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα, έχουμε κοινή ιστορία, τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, πολλοί Τούρκοι ζουν στην ΕΕ και πολλοί Ευρωπαίοι ζουν στην Τουρκία και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στο προσφυγικό. Συνεπώς ναι, υπάρχει μια δεδομένη συνεργασία, όμως τα πράγματα αλλάζουν».

«Το ΕΛΚ ζήτησε για τη σημερινή συζήτηση γιατί ανησυχούμε για τις επιθέσεις γύρω από τα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις διενέξεις με τις γαλλικές φρεγάτες στη Μεσόγειο, τα εσωτερικά προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου και την πίεση στα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο Μ.Βέμπερ.

«Συνεπώς η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχουν δηλώσει έχουν την ευθύνη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αυτό κατέστη σαφές κατά τις απόπειρες διέλευσης μεταναστών από τα σύνορα πρόσφατα. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτά δεν είναι προβλήματα της Ελλάδας, ή της Κύπρου, είναι προβλήματα της ΕΕ με τη Τουρκία και δεν μπορούμε να αφήσουμε τις δύο χώρες μόνες τους», ανέφερε ο Μ.Βέμπερ.

Μητσοτάκης: «Δεν κάνουμε διάλογο όσο η Τουρκία προκαλεί»

«Το μήνυμα που έχουμε για τον κ. Ερντογάν είναι ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για νέα συνεργασία και αναβίωση υφιστάμενων συνεργασιών, αλλά αυτό προϋποθέτει ένα συνεργάσιμο εταίρο. Η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ είναι υπαρξιακής σημασίας για την Τουρκία. Και αυτό είναι ένα από τα εργαλεία - η συνεργασία μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο Μ.Βέμπερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια.

«Οι ενταξιακές διαπργματεύσεις με την Τουρκία αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος, οδήγησαν σε πολύ απογοήτευση στην Τουρκία και στην ΕΕ δεν υπάρχει ετοιμότητα να δεχθούμε την Τουρκία ως μέλος», σημείωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

«Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας, πρέπει να σταματήσουμε τις ενταξιακές  διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να βρούμε ένα νέο τρόπο συνεργασίας με την Τουρκία, που η Άγκυρα θα είναι έτοιμη να δεσμευθεί», κατέληξε ο Μάνφερντ Βέμπερ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top