Κορωνοϊός: 232 επιστήμονες προειδοποιούν τον ΠΟΥ – «Μεταδίδεται αερογενώς»

Καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις συστάσεις του

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στον κόσμο 

Ανοιχτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στέλνουν 232 επιστήμονες από 32 χώρες, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς. Μάλιστα ζητούν από τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις συστάσεις του.

Οι ερευνητές σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν την μελέτη τους σε επιστημονικό περιοδικό την επόμενη εβδομάδα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απαντά πως η έρευνά τους εξακολουθεί να είναι ασαφής.

Κορωνοϊός: Μικρότερα σωματίδια μπορούν να προσβάλλουν τους ανθρώπους

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από την Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλά. 

Στην έρευνά τους ωστόσο οι 232 επιστήμονες, τονίζουν πως ο κορωνοϊός είναι δυνατό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και με μικρότερα σωματίδια τα οποία αιωρούνται στον αέρα και δύναται να είναι μολυσματικά.

Κορωνοϊός-Βρετανία: Ανοίγουν ξανά παμπ, εστιατόρια, κομμωτήρια

Σε κάθε περίπτωση, είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί αερογενώς αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά.

Covid: 527.000 νεκροί σε όλον τον κόσμο και πάνω από 11 εκατ. κρούσματα

Τι θα συμβεί αν ισχύουν τα όσα υποστηρίζουν οι 232 επιστήμονες

Εάν αποδειχθεί ότι και τα μικρότερα σωματίδια συμβάλλουν στην μετάδοση του κορωνοϊού, τότε τα συστήματα εξαερισμού σε σχολεία, γηροκομεία, κατοικίες και επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να ελαχιστοποιήσουν την ανακυκλοφορία του αέρα και να προσθέσουν ισχυρά νέα φίλτρα. 

Eίναι ακόμα πιθανό να χρειαστούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και σε κοινωνικά απομακρυσμένους χώρους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειάζονται μάσκες N95 που φιλτράρουν ακόμη και τα μικρότερα αναπνευστικά σταγονίδια καθώς φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό. 

Επίσης δεν αποκλείεται να χρειαστούν υπεριώδη φώτα για να σκοτώσουν ιικά σωματίδια που επιπλέουν σε μικροσκοπικά σταγονίδια στο εσωτερικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «New York Times».

Να σημειώσουμε πάντως, πως ο ΠΟΥ στη πιο πρόσφατη ενημέρωσή του για τον κορωνοϊό -που έγινε στις 29 Ιουνίου- τονίζει ότι η εν λόγω αερομεταφερόμενη μετάδοση του ιού είναι δυνατή μόνο μετά από ιατρικές διαδικασίες που παράγουν αερολύματα ή σταγονίδια μικρότερα από 5 micron, όπου ένα micorn είναι ίσο με το ένα εκατοστό του μέτρου. Ο σωστός εξαερισμός και οι μάσκες N95 προκαλούν ανησυχία μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τoν ΠΟΥ. 

Μάλιστα στις οδηγίες για τον έλεγχο των λοιμώξεων, τονίζεται σε μεγάλο βαθμό η σημασία του πλυσίματος χεριών ως κύρια στρατηγική πρόληψης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top